Кой е най-добрият проект за Водната кула в Димитровград? Гласуването започна

контакти

От 18 февруари до 23 февруари 2023 г. гражданите на Димитровград могат да гласуват за предпочитания от тях проект за Водната кула. Шест са подадените идейни предложения в открития конкурс за студенти и млади архитекти за обновяване и преустройство на символната сграда и прилежащите й пространства, информират от Община Димитровград.

На специално създадения за конкурса сайт са качени всички проекти. Разгледайте ги и, ако някой ви харесва подкрепете го ТУК.

Конкурсът предвижда проектните предложения да бъдат оценени от авторитетно жури  от водещи специалисти и архитекти в страната, което ще оценява всички представени проекти, съгласно критериите за оригиналност и приложимост на концепцията за предназначение на сградата и околните пространства; естетическите качества на обемно пространственото решение на сградата, интериора и околните пространства; единството и последователност на направените проучвания, концепция и проектно решение и икономическата целесъобразност.

Заданието, което община Димитровград обяви в началото на ноември акцентира върху значението на Водната кула като исторически и архитектурен обект, както и да се подсили ролята и на архитектурно-дизайнерски акцент в градската среда. Желанието е, след преустройството, сградата да се превърне в туристическа атракция. Участниците в конкурса имаха свободата да предложат идеи, вариращи от максимално съхраняване и реставриране на съществуващата сграда до по-съществено преустройство, включващо намеса не само в интериора, но и във фасадите, и обемното изграждане.

Съществени промени по фасадите са допустими при условие, че са обосновано необходими при осигуряване на функционалност на вътрешните пространства. Самоцелна коренна промяна на визията на сградата не е желателна, подчерта възложителят – Община Димитровград.

Обявяването на резултатите и награждаването ще бъдат на 24 февруари (петък), когато в изложба ще бъдат показани най-добрите проекти, поясняват от там.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук