Кои ще са депутатите от Хасково?

Само 41 гласа разделиха от Народното събрание щастливата десетка Божидар Драганов

контакти

Кои кандидати на партии и коалиции ще станат народни представители от 29-ти Многомандатен избирателен район Хасково, където мандатите са 8? Неофициално, засега, ГЕРБ вкарват в Парламента трима, БСП – също трима, ДПС и Обединени патриоти – по един.

Кои ще са депутатите, зависи не само от подредбата в съответните листи, но и от преференциите. За изместване и преминаване напред, даден кандидат трябва да е получил 7% от получените за съответната листа гласове.

Виолета Желева

Водач на ГЕРБ за Хасково е Делян Добрев (4453 преференции). Втори е Станислав Дечев (977 преференции), трета е Евгения Ангелова (747 преференции). Гласовете на партията за региона са 37 830, което ще рече, че 7% от тях са 2648. 5-ят в листата Георги Станков е получил 2532 преференции, 11-ят Деян Иванов – 2490, т. е. не изместват втория и третия, макар да са с по-малко преференции.

Действителните гласове за БСП в Хасково са 36 110, като 7 на сто от тях са 2527. Водач е Елена Йончева (3859 преференции). На второ е Никола Динков (2175 преференции), на трето Виолета Желева (1111 преференции). Десетият в листата Божидар Драганов има 2486 преференции, които не му достигат да измести, в случая – Виолета Желева. Драганов остана на 41 гласа от Народното събрание.

ДПС получи 14 573 и за изместване са необходими 1020. Никой от листата на Движението няма толкова преференции. Депутат става водачът Йордан Цонев.

Гласовете за „Обединени патриоти“ в региона са 10541, за изместване трябват 737. И тук няма да има разместване. Депутат става водачът Павел Шопов.

И така, излиза, че за 29-ти МИР Хасково размествания, заради преференции няма да има. Депутати, по предварителни данни, ще бъдат, от ГЕРБ – Делян Добрев, Станислав Дечев, Евгения Ангелова. От БСП – Елена Йончева, Никола Динков, Виолета Желева. Обединени патриоти – Павел Шопов, ДПС – Йордан Цонев.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Кутията на Пандора в ГЕРБ е отворена безвъзвратно с т.н. преференции с почина пре….би другарче !!!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук