Кои стават депутати от област Хасково?

контакти

Кои ще бъдат народни представители в следващото 49-то Народно събрание от област Хасково? Това ще стане категорично ясно след няколко дни, но вече има някаква яснота.

За 29-ти Многомандатен избирателен район (МИР) – Хасково ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС ще имат по 2 мандата, а „Възраждане“ и БСП – по 1. Това сочат предварителните изчисления на РИК – Хасково за разпределението на 8-те мандата в 29-ти МИР.

За ГЕРБ-СДС народни представители стават водачът Делян Добрев и вторият в листата Георги Станков, който е с 6734 преференции от машинен и хартиен вот.

За ПП-ДБ депутат става водачът Асен Василев, както и третата в листата Катя Панева (1669 преференции), която изпреварва втория в листата Веселин Недев (1057 преференции). Василев е водач само от Хасково, където ПП-ДБ има  16 116 действителни гласове. Иначе, тук подробността е, че Панева е втора в листата на ПП-ДБ за област Пловдив. Предпочете ли да влезе в Парламента оттам, при положение, че има мандат, ще отвори място за Недев.

При ДПС няма пренареждане с преференциален вот. Това означава, че за депутати се очаква да бъдат определени водачът Сезгин Мехмед и вторият в листата Мюмюн Мюмюн.

От „Възраждане“ билет за Парламента получава водачът Георги Георгиев. Той води листата на партията и в Кърджали, но пък заяви преди кампанията, че ако бъде избран и от двете места, ще предпочете да влезе в следващото Народно събрание от Хасково.

За БСП народен представител ще е първият в листата Атанас Зафиров. Той обаче води и във Враца и предпочете ли да влезе оттам, при положение, че има мандат, ще отвори пътя към Парламента за Смиляна Нитова, която е втора в листата на социалистите за 29-ти МИР – Хасково.

Правилото за преференциите има два аспекта. Единият е, че за да прави изместване в листата, даден кандидат трябва да има поне 7% от действителните гласове за партията или коалицията. Другият – вотът, без преференция, се добавя към сметката на водача.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук