КОЗМЕТИКА, НЕ ЧАЙ ПРАВЕЛИ ОТ ИЗМЕТЕНИЯ ЛИПОВ ЦВЯТ

auto-bannerКозметика, не чай, правели от изметения липов цвят. Ромски кланове от Карлово, Сливен и Стара Загора организирано събират падналия цвят от липа по улиците на българските градове и го продават на фирми, обясняват пред БТВ билкари.

Те посочват, че няма риск да си направите чай с фасове в него, защото цветът се използва в чужбина за направата на козметика. Според билкар от Пазарджик, нито един от колегите му от сериозните фирми няма да приеме подобна суровина. За фармацевтичните фирми обаче, които се занимават с мазила и шампоани, тя е добре дошла. Както от Изток, така и от Запад, се интересуват от тази липа, защото им идва по-чиста без листата. Боклуците се отстранявали с термична обработка.

В социалната мрежа хората редовно публикуват снимки и коментари, за нерегламентираното събиране на липов цвят, както в Хасково, така и в Димитровград. Възмущават се, че липата се събира по този начин. Информацията, че от нея не се прави чай е, донякъде успокоителна.

Забранено е на физически и юридически лица да продават, изкупуват и превозват билки, за които нямат издадено позволително или удостоверение за отглеждане. Това напомнят от Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ Хасково.

Дали събиращите от улиците цвят от липа имат позволително? А трябва ли им? В крайна сметка, не им пречи да кажат, че просто метат улицата, защото ги дразни боклукът, т. е. не събират билки, в случая – липа, която после ще продадат, евентуално.

На снимката: две жени събират боклук /липов цвят/, публикувана във Фейсбук страницата Димитровградски нередностиПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук