Код „Изкуства“ в Димитровград през октомври и ноември

Доцо Вътков

Код „Изкуства“ ще важи за Димитровград и общината през октомври и ноември – до средата. Открива се Есенният салон на изкуствата, с концерт на италианското трио „Лело Петрарка“ на 5 октомври в лятната читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Пак там ще могат да се разгледат и платната на галерия „Сугит“, която гостува на Есенния салон на изкуствата с изложба от международния пленер провел се в село Бодрово. Библиотеката ще представи и творчески портрет на писателя Антон Дончев.

„Лело Петрарка трио“ – Италия

Три самостоятелни изложби живопис на Стойчо Желев, Валя Донкова и Стефан Гендов, както и творческа среща и премиера на книгата „Тафта“ на Стефка Данева ще могат да се видят в изложбена зала „Асен Крайшников“ в рамките на програмата на салона на изкуствата.

В  ОДТ „Апостол Карамитев“ ни очакват концерт на трио „Тенорите“ и Симфониета – Враца, детски спектакъл и изложба-живопис на Илиян Урумов. Акцент в програмата е и Концерта-бенифис на дългогодишния диригент на Забавно-духов оркестър и почетен гражданин на Димитровград маестро Доцо Вътков, който ще се състои на 2 октомври от 18.30ч. Участие в концерта ще вземат „Звездните момичета“ и някои от големите имена на българската и световна музика със солови изпълнение в чест на Маестрото.

„Звездните момичета“ на плаката за концерта-бенефис през 2012 г.
Дом-музей „Пеньо Пенев“ ще домакинства на документално киночасие, където ще бъде представен филма  „Звярът е жив“ и среща-разговор с авторите Весела Казакова и Мила Минева.
Основен акцент в програмата е и традициония младежки джаз фестивал, който ще се проведе от 23-25 октомври и  музикално-образователната програма за децата в детските градини „В приказния свят на джаза“.

В зала „Жул Леви“ ще бъде показана интересна програма, която ще започне на 17 октомври със среща-разговор с един от най-полулярните български композитори Стефан Диомов, акордеонно шоу на студенти от класа по акордеон на Ангел Маринов от Музикалната академия в Пловдив.

„С песните на Стефан Диомов“ е наречена срещата-разговор с него на 17 октомври

В някои от селата от община Димитровград също ще има събития включени в програмата на салона на изкуствата. В село Длъгнево  „С Паисий през вековете – да съхраним християнството, българската история, традиции и обичаи“ и Яворовите възпоменателни тържества в село Скобелево.

От 9 до 11 ноември в новоремонтираната Спортна зала „Младост“ почитателите на танцовото изкуство ще имат възможност да се насладят на изпълненията по време на XIII Национален танцов фестивал „България танцува“.
С откриване на изложбата „Малкия принц“ на Унгарския културен институт и участие на Акустично джаз трио Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ ще закрие събитията в програмата на Есенния салон на изкуствата в Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук