Кога ще отпадне изискването за зелен сертификат?

Изискването за зелен сертификат, за посещения на редица места на закрито, бе въведено от средата на октомври. Първоначално той се издаваше на хора, със завършен ваксинационен цикъл или отрицателен за коронавирус PCR или антигенен тест. Впоследствие бе дадена възможност и на хората, с определени количества на антитела, да бъде издаван такъв зелен сертификат. Той би трябвало да отпадне, при трайно намаляване на заболеваемостта, но това няма да е скоро, предвид настъпващата поредна ковид вълна. Друга възможност за отмяната му е при определен процент ваксинирано население.

Искаме да премахнем зелените сертификати. Но това да се случи, когато нивата на защита на населението са толкова високи, че виждаме, че нямаме здравен проблем в болниците, че не се запълват интензивните легла… Единственият начин да го постигнем е да стигнем нива на ваксинация от поне 70%, заяви, цитиран от bTV премиерът Кирил Петков.

Той допълни, че към момента нивото на ваксинация е 35%. Нашата задача трябва да бъде над 50%, ако искаме да имаме някаква защита. Много бих се радвал да стигнем 70%. По никакъв начин тези нива няма да са през задължителна ваксинация. Докато съм премиер, няма да има такава, заяви министър-председателят.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук