Кога се очаква грипна ваканция, каза в аванс специалист

контакти

Кога се очаква да има грипна ваканция, попитана бе проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в студиото на NOVA.

На финала на разговора тя подчерта, че на въпроса трудно може да се даде категоричен отговор, но е твърде вероятно грипна ваканция да се наложи към края на януари.

Именно през първия месец на новата година ще бъде пикът на грипа, коментира наскоро главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Проф. Христова подчерта, че е важно да се следи продължителността, ако се разболеем. Нормалното положение е за около седмица да сме вече на крака. На следващо място е клиничната симптоматика. По думите й, респираторният секрет е първоначално бистър, прозрачен. Когато се насложи бактериална инфекция, става жълтеникав, жълтеникав, кашлицата става по-дълбока, по-честа, характерни са вискоката температура и отпадналост. Вирусът може да направи усложнения на вътрешните органи, по-често при възрастните органи.

Директорът на центъра посочи, че още в първите ден-два от появата на симптоми е добре да се започне с приема на противогрипни медикаменти, за да се подпомогне имунната система на организма.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук