Кога за велосипед с електрически или друг двигател ни трябва книжка и регистрация?

Двама водачи на велосипеди, с монтирани на тях двигатели, бяха санкционирани наскоро в Харманли. Причините – превозните средства са без регистрационни табели, а водачите им не притежават книжки. Случаите предизвикаха въпроси: Има ли разлика дали велосипедът е с монтиран двигател с вътрешно горене или електрически, при какви условия трябва да бъдат регистрирани, а водачите им трябва ли да притежават свидетелства за правоуправление, да носят каски? Отговорите идват от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП).

Има регламент 168 от 2013 г. на Европейския парламент, който много добре прави разликата кое е велосипед и кое мотопед. В него е обяснено, че имате ли превозно средство, снабдено с двигател, без значение дали е с вътрешно горене или електрически, имащ за цел да подпомага движението на педалите, които трябва да присъстват, и е с мощност до 1 kW, тогава, това си е най-обикновен велосипед с подпомагащ двигател. Той не подлежи на регистрация по българското законодателство.

Когато обаче имате мощност над 1 kW, без значение дали има или няма педали, вече се променя категорията на превозното средство. В описания по-горе случай това е превозно средство, категория L1E-A – велосипед с поддържащ двигател. Друга категория е L1B, при която вече имаме мотопед, който трябва да бъде регистриран, тъй като е с мощност над 1 kW, посочват от ГДНП.

От поясненията става ясно, че всеки производител трябва да посочва каква е мощността и потребителят трябва да се информира, преди да тръгне да кара. От друга страна, ако творението е ваше и е над  1 kW, трябва да регистрирате ново превозно средство, което отговаря на съответните изисквания за безопасност и други описани условия.

Моторните превозни средства, категория L1B – скутери, мотопеди и др., за да се управляват, освен регистрация, изискват свидетелство за провоуправление, както и носене на каска.

Обобщено, дали имаме велосипед или мотопед, това се определя от мощността, без значение какъв е двигателят. Ако е до 1 kW, е велосипед, над 1 kW – мотопед и т. н.

Специално за тротинетките и други подобни, те могат да се карат по велоалеи или на улични платна в градовете, освен ако няма забрани от други условия. Изискването при тях за осветителни системи е същото, като за велосипедите. Трябва да има бяла или максимум жълта светлина, по изключение. Светлините трябва да се използват в тъмната част на денонощието и в условията на намалена видимост, но липсата им по светло не е причина за санкция. Същото се отнася и за светлоотразителните жилетки. Каските за такива превозни средства са препоръчителни.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук