Кога да очакваме лятното време каза климатолог

контакти

До настъпването на астрономическото лято има още около три седмици, но друго е лятното време. Кога да го очакваме, каза климатологът проф. Георги Рачев.

Лятото, така както го разбираме, започва частично на 2 юни, а изцяло – около 8-10 юни, съобщи пред bTV Рачев.

Все още могат да се видят хора с тениски и такива с якета. Когато има слънце, е много топло, но след това рязко захлажда. Виновен за това е един огромен антициклон над Великобритания – „Виола“, като в неговата източна периферия се промъкват едни такива хладни въздушни маси, които дестабилизират атмосферата, обясни той.

Според проф. Рачев, както днес, така и утре ще вали дъжд и ще има гръмотевици. Времето ще се успокои след сряда следобед. Възможно е обаче леко захлаждане в неделя – вероятно с 1-2 градуса.

Атмосферната циркулация ще се промени през следващата седмица и около сряда ще се затопли трайно – няма да ги има студените сутрини, каза още климатологът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук