КНСБ ГОТОВИ ЗА СТАЧКА НА ЧАСА

контакти

КНСБ има готовност да тръгне на стачка, веднага, когато се обяви такава. Нагласата я има в енергийния сектор – рудници, мини, ЕРП-та. На единно мнение са двете федерации на миньорите и енергетиците. Това каза регионалният координатор на Конфедерацията на независимите синдикати Василка Иванова. Тя допълни, че в някои рудници вече са започнали съкращения. Напрежение има и в енергийния сектор като цяло. Не се ангажира с мнение кога и дали ще избухне стачка. Веднага след едно официално решение за това ще има бърза реакция.

Преди дни президентът на Конфедерацията Пламен Димитров обяви намерението на миньори да чупят фотоволтаици, ако цената на тока падне с до 5%. Причина е, че такова решение ще остави без работа хиляди от тях. От синдиката обявиха, че такова е намерението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Заради създалата се ситуация от КНСБ започват подготовка за стачни действия.

Не стана ясно дали решението за чупене на фотоволтаици е реална заплаха или по-скоро е символично казано. Все пак те са частни. Регионалният координатор отказа да коментира тези думи. Позова се на това, че ги е видяла в медиите, без да знае позицията на Пламен Димитров.

Междувременно, стана ясно, че ДКЕВР предлага цените на електроенергията да паднат с 5%. Така намалението на дневната електроенергия при ЕВН е от 4,12 за дневната и 6,82% за нощната тарифа. 

Снимка от monitor.bg Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук