КНИЖА НА БИВШ ШЕФ ОТ ДС, КУПЕНИ НА ПАЗАРА В ДИМИТРОВГРАД

контакти

CIMG6652Книжа, принадлежали на началника на Второ управление на Държавна сигурност – контраразузнаване, са купени на пазара в Димитровград.  Купувачът, пожелал анонимност , броил за двете папки символични суми. Става дума обаче не за секретни документи, а за поздравителни адреси, изпратени до генерал-майор Каприел Каприелов от централното ръководство на културно-просветната организация „Ереван”, на арменците в България, и дружеството и във Варна, по случай 70-годишнината му.  Поздравленията са в луксозни, за онова време, кожени папки, инкрустирани с полускъпоценни камъни. Изготвени са в края на септември 1974 г., саморъчно подписани от ръководствата.

Каприел Каприелов е роден във Върна през 1904 г. 18 годишен става член на Българската работническа партия /БРП/ и влиза в разузнавателна група, поддържаща нелегални канали за Русия и Турция.  От 1939 година работи за Съветското военно разузнаване. Арестуван, освобождаван поради липса на доказателства, пращан в лагери. В „Кръсто поле” го заварва и 9 септември 1944 г. Веднага след това е назначен за зам.-началник на отдел „Държавна сигурност“ към Дирекцията на народната милиция /ДНМ/. През 1950 г. е арестуван и осъден като „враг с партиен билет”, но по-късно – реабилитиран.  От 1956 до1963 г. е началник на  контраразузнаването към Държавна сигурност. По негова инициатива през 1944 г. е основана културно просветната организация на арменците в България „Ереван”. Герой на социалистическия труд, носител на български и съветски ордени. Умира на 9 април 1978 година.

Заедно с адресите до ген. Каприелов, колекционерът купил и  фото-албум от 70-те , със снимки отCIMG6653 завод „Мадара” – Щумен, изработващ камиони „”Газ” и „Лиаз”. Той също е с луксозна, много запазена кожена подвързия с орнаменти, произведен от Съюза на българските художници /СБХ/.

Пазарът в Димитровград напоследък стана доста популярен сред колекционери и търсачи на антикварни предмети. Не са една и две находките тук. При късмет, за смешни пари се купуват и стойностни произведения на изкуството, твърдят  „специализирани” посетители.

Снимка от http://www.desehistory.com

baner-widПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Голям праз! Аз пък си купих оттам, срамен косъм на Йорданка Каприелян (по баща – Андреева), притежаван по-рано, като част от личната му колекция, от Димо Казасов – а бе, кво ли няма на дг-битака, а също и на dgmaraton.com…

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук