Книги за Парцалев и на Ники Комедвенска представиха в Димитровград

контакти

Книгата си „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски” и филма „Рицарят на смеха“ представи в Дом-музей „Пеньо Пенев“ журналистът Георги Тошев снощи. Поетична вечер с Ники Комедвенска пък се състоя в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в началото на седмицата.

Вечерта в Дом-музея, посветена на великия комик, събра много негови почитатели и хора от културната общественост на Димитровград. Съответно, във филма зрителите видяха и последните интервюта на актрисите Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, които най-дълго са си партнирали с Парцалев на сцената и в киното.

Георги Тошев сподели интересни моменти и малко известни факти от живота на големия български актьор. Георги Парцалев е единственият актьор, пълнил стадион с публика – постижение, което нито един артист не е успял да повтори до днес, отбеляза журналистът.

Истинският народен артист се е сблъсквал с много тежката държавна машина и обществените нагласи по онова време. Въпреки това до края на живота си остава народен любимец. Никой не знае цената, която е платил, но извървява пътя си с достойнство… И част от моето възхищение се дължи на неговата будност. Човешката будност е отвъд таланта. Тя е свързана с характера с упорството да продължиш въпреки всичко. Макар велик комик, той е един много самотен и тъжен човек, отбеляза още Георги Тошев. Опашка от желаещи се изви в търпеливо очакване да получат автограф от автора на книгата.

Поетичната вечер с Ники Комедвенска в димитровградската библиотека също предизвика голям интерес сред ценителите на словото.

Нейни почитатели от Димитровград и Хасково изпълниха зала „Снежана Янева“, за да чуят най-новите ѝ творби и да се насладят на добре познати произведения. Писателката прочете свои стихове и разкази, част от които прозвучаха по желание на публиката. Прочит на любими лирични творби изпълниха и присъстващи от залата. Така те засвидетелстваха уважение към таланта й да докосва душите и сърцата на читателите. Последва сърдечен разговор с аудиторията, в който Ники Комедвенска сподели колко е важно младите да познават богатството на българския език и да четат не само поезия, а и всичко, което им харесва. В края на вечерта авторката зарадва почитателите си с много автографи и свои книги.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук