Книга и филм за Наум Шопов представят в Дом-музей „Пеньо Пенев“

Книгата на журналиста Георги Тошев – ,,Наум Шопов. Бележки от един живот“, както и филмът ,,Личен разговор“, който запечатва последните години от живота на актьора, ще бъдат представени тази вечер, 24 октомври, от 18:00 часа в Дом-музей „Пеньо Пенев“ в Димитровград.

Книгата и филмът показват наситената, богата душевност и разноликата същност на един от най-успешните артисти в историята на българското кино и театър.

,,Наум Шопов. Личен разговор. Бележки от един живот“ разказва от първо лице впечатленията на актьора за своите роли и предизвикателства, за спомените си с редица емблематични личности като: Емилия Радева, Катя Паскалева, Асен Шопов, Стефан Данаилов, Иван Кондов и др., както и за работата си в Бургаския театър.

Книгата проследява успешния път на Наум Шопов в театралното и кино изкуството, който започва с раждането и отглеждането му буквално в старозагорския театър, в семейството на артистите Мара и Христо Шопови, със забраната да получи висше актьорско образование, с първите изяви на сцена още в ученическите години, със спектаклите първо в Стара Загора и Пловдив, по-късно вече в ,,Българска армия“ и Народен театър ,,Иван Вазов“, за изгонването от София след поставянето на ,,Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков, за удостояването с Младежката театрална награда в Пловдив и три пъти с наградата ,,Аскеер“.

Филмите ,,Вилна зона и ,,Топло“ отключват комедийния талант на актьора, който признава, че са отприщили чувството му за хумор – ,,успяха да извадят от мен онова странно чувство на смях, на живот, на забавление, което понякога никой не може да усети“, спомня си артистът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук