Книгата си за Димитровград представи една българка

Книгата на учителката – пенсионерка Мария Георгиева – „Димитровград  – Пристан! Стряха! Мечта! Труд! Път неизвървян!“, бе представена снощи в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Мария Георгиева… Една българка, непрестанно търсила духовното, доброто, със стремеж да го предава на деца и възрастни, стремеж, съхранен през целия съзнателен живот. Това е написано в първите редове на книгата, която е посветена на 70-годишнината на Димитровград, празнувана на 2 септември 2017 г.

Срещата, организирана от димитровградското читалище „Култура 2002“, откри председателят му Здравка Ангелова. Мария Георгиева ме вдъхновява за много от нещата, които правя, сподели тя.

Самата книга и думи за автора сподели Снежана Ангелова, настоящ директор на училище „Пенчо Славейков. За Мария Георгиева мога да кажа, че успяваше да намери път към всяко едно дете в класната стая. Толкова жизнен и енергичен човек, с толкова свежа памет рядко се среща. Най-много й благодаря, че успя да ме зареди с тази любов и всеотдайност и с това чувство да бъдеш любимия учител, каза Ангелова.

Много гости, приятели и близки в читалнята на библиотеката посрещна учителката – пенсионерка. От тях получи много поздравления и цветя, а събитието уважи и кметът Иво Димов. То премина с много слова, изпълнения на стихове и песни.

Мария Георгиева е родена през 1932 г. в Ямбол, но през 1951 г. идва в Димитровград, където е до днес и го определя като свой втори роден град.

Димитровград е моето призвание. Димитровград е моята съдба, моята мъка, но най-вече – радост. Аз съм една от всички вас. Споделеното в книжката е само частица от изживяното в този красив Димитровград. Написах това, което преживях, което ме е вълнувало и топлело през целия ми живот. Пътниче, ако имаш вътрешно око, в Димитровград всеки камък, тухла, бетон ще ти разкаже за една любов, за един премазан пръст, за едно напиване, за един изгубен живот и едно раждане. Моята България е Димитровград и ще го нося в сърцето си до края, сподели Мария Георгиева.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук