КМЕТ КЪМ ДЕПУТАТ: ПЪРВО БОЙ, ПОСЛЕ ДЕМОКРАЦИЯ!

[quote]В САЩ ДЕЙСТВАТ С ПАЛКИ, В КАНАДА МАЧКАТ, РАЗВЪРЖЕТЕ ПОЛИЦИЯТА, ПРИЗОВА ДИМИТЪР ДЕЛЧЕВ[/quote]

Първо бой, после демокрация! Така прозвуча изказването на кмета на Брод Димитър Делчев към депутата-реформатор Вили Лилков. Народният представител бе в Димитровград да обсъди с кметове предложения за подобряване сигурността по населени места и възможността за създаване на селска полиция.

В САЩ, най-развитата демокрация, полицията употребява сила по най-бруталния начин. Млатят ги с палките по главите по време на демонстрации. Вземете Канада, с конете ги мачкат. Да не би тези хора там да са постигнали демокрация само със закони? Най-напред се постига по по-сериозен начин. Да не си говорим празни приказки, че по демократичен начин трябва да става. Демокрация става иначе, заяви Делчев.

[pullquote_left]СТРАХЪТ ПО СЕЛАТА Е ГОЛЯМ, ПАРЛАМЕНТЪТ НЕ РЕАГИРА[/pullquote_left]

Кметът на Брод похвали работата на полицията, но според него, държавата трябва да развърже ръцете на полицаите. Не, че не искат униформените, Народното събрание, явно, има цел да не и се развързва на полицията ръцете. По този начин държи в напрежение хората по селата и градовете. Те мислят само какво ще се случи тази вечер у тях. Страхът по населените мета е голям. Често престъпници налитат и на полицаите, които нямат право да реагират адекватно. Значи, някой отгоре е наредил полицията да не употребява сила. По тоталитарно време защо нямаше такива неща? Знаеш ли колко бързо се разкриваха престъпленията? За 24 часа. Колко човека влизаха в къщите, издевателстваха, биеха, чупеха, продължи кметът на Брод. Той възнегодува, че в днешно време разследванията продължават прекалено дълго. От друга страна, някои апаши се хващат, след което се пускат и продължават да крадат.

[pullquote_right]НЕ БОЙ, ВАЖНО Е ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ДА НЕ ВЛИЗАТ В СЕЛАТА[/pullquote_right]

Насилието ражда насилие, обърна се към него председателят на ОбС Стефан Димитров, инициирал срещата с Вили Лилков. Ти говориш за престъпниците и какво държавата ще им направи. Ние искаме да видим как да направим така, че тези престъпници да нямат възможност да влизат в селата. Не просто някой да отиде да ги набие. Ако преди години проблем бе безработицата, сега не е така, защото по селата, в повечето случаи, живеят възрастни хора. Основен проблем е сигурността, заяви Димитров.

Сред взелите думата на срещата бе кметът на Меричлери Ангел Колев, който поиска повече права за колегите си. Според него, редно е кметовете да могат да проверяват съмнителни хора, поддържайки връзка с полицията, която в случая, се намира на 16 км от града. Битовата престъпност в общината е най-голяма в Меричлери, където по неофициални данни живеят около 700 роми. Лятно време тя намалява, защото са на полето, за разлика от студените месеци, каза Колев.

Друг сериозен проблем е, че голяма част от къщите по селата са обезлюдени. Създават се предпоставки да се извърши лесно престъпление. Празните къщи са дни наред, понякога по-дълго, без наблюдение. В общия случай, късно откриваме, ако е станала кражба. Имаме и проблем, че възрастните хора не реагират навреме, включи се в дискусията кметът на Радиево Румен Димов.

Ban-ODПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук