КМЕТЪТ: ПРИКЛЮЧВАМ С МБАЛ, АКО ДОКЛАДНАТА ЗА УПРАВИТЕЛ НЕ МИНЕ

контакти

[quote]ВСЕКИ МОМЕНТ СМЕТКИТЕ НА МБАЛ МОЖЕ ДА БЪДАТ БЛОКИРАНИ[/quote]

Категорично заявявам, че ако не бъде прието предложението на комисията по избора на нов управител на МБАЛ „Света Екатерина“, аз повече с болницата няма да се занимавам. Тази комисия се сформира с решение на общинския съвет. Това каза кметът Иво Димов на пресконференция, допълвайки че не вижда смисъл, тъй като всички предложения се приемат с ирония и насмешка. Той повторно внася докладна за избора на нов управител в лицето на д-р Христиан Стойков, която на априлското заседание не беше приета. Докладната е входирана отново за разглеждане на майската сесия.

[pullquote_left]БСП ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ НЕ ИЗПЪЛНЯВА ЧУЖДИ ПОРЪЧКИ И ПРИЩЕВКИ[/pullquote_left]

Кметът каза, че социалистите са имали някакво основание да не подкрепят записката, тъй като се намираме в предизборна кампания. Сега обаче изборите свършили и БСП има реалната възможност да докаже, че е трезвомислеща партия, милее за града и болницата и не изпълнява чужди поръчки и прищевки.

Всеки момент сметките на здравното заведение могат да бъдат блокирани. Управителят на „Строй ГСТ“ Георги Табаков е внесъл изпълнителен лист веднага след последната сесия на 25 април, с който претендира да му бъде възстановена сумата. Фирмата осъди болницата, която трябва да изплати над 600 хил. лв. За възстановяването и тече 14-дневен срок, който вече мина. Във всеки един момент фирмата може да блокира сметките на болницата, допълни Иво Димов. Той предлага друга докладна, с която да се предостави временна финансова помощ от 500 хил. лв. на болницата, съгласно решение на общинския съвет. В предложението обаче се казва, че помощта ще се предоставя на вноски от 125 хил. лв., тъй като ако се отпусне цялата сума накуп, друг кредитор може да блокира сметките и да прибере тези средства.

Председателят на общинския съвет Стефан Димитров е внесъл докладна, с която да се възложи на кмета да проведе процедура за нов конкурс до 30 юли. Така отиваме де факто до септември, увеличаваме агонията, коментира градоначалникът. Той се изненада от предложението на председателя в записката кметът да изготви ясни критерии за развитието на болницата, определяйки и приоритетите. В случай на нужда да се използват услугите на външна фирма. Така, според Иво Димов, Стефан Димитров признава, че има проблем. Аз не съм здравен мениджър. Още повече, намерих консултантска фирма, която да извърши услугата безплатно. След публикации в медиите за нея, че се занимава с всичко друго, но  не и с консултации, дружеството отказа да участва в цирка в Димитровград, образно се изрази Димов. Той каза още, че окръжната прокуратура сериозно се е захванала с МБАЛ „Света Екатерина“. Най-късно до средата на юни трябва да е ясно становището и.

[pullquote_right]СПОРЕД СТЕФАН ДИМИТРОВ Д-Р НАКОВ НЕ Е УСПЯЛ ДА СЕ СПРАВИ[/pullquote_right]

Стефан Димитров потвърди, че, според него, трябва да има нов конкурс за управител. Той припомни за 10-те точки, които посочи на предна пресконференция като липсващи в програмата на д-р Стойков. Виждам безотговорност да се назначи управител, на който няма да се търси никаква отговорност, защото той нищо не е казал, че ще прави. Трябва ли да изберем за управител човек, който в програмата си не е заложил ясни критерии, по които да бъде оценен впоследствие?, риторично попита Димитров. Искам ясна визия за болницата. Нека кметът сключи договор с консултантска фирма, която да определи перспективите и да се намери човек, който да ги изпълни, каза още той. Допълни, че за него д-р Здравко Наков не е успял да се справи с някои от най-важните задачи, сред които основната – разсрочване на задълженията във времето. В такъв случай няма как да го подкрепи. Изрази категоричното си мнение, че болницата трябва да остане общинска. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук