Кметът на Димитровград с остра реакция, настоява за преразглеждане на условията за работа на ТЕЦ „Марица 3“

Общината убедена, че е пряка връзката между работата на централата и наднорменото замърсяване на въздуха

Кметът на община Димитровград Иво Димов изпрати днес остро писмо до Регионалната инспекция по околна среда и води – Хасково във връзка със зачестилите замърсявания на въздуха и постъпили многобройни сигнали и оплаквания от граждани в община Димитровград за периода 15-20 септември 2021 г. Убедеността на общината е, че това е пряко свързано с работата на ТЕЦ „Марица-3” АД. Като основен аргумент се посочва, че от възобновяване работата на централата на 25.05.2021 г. до момента (за по-малко от четири месеца) са отчетени 17 броя превишения на алармения праг за средночасова концентрация на серен диоксид, като за сравнение през цялата 2020 година и до момента на възобновяване на работата на централата 25.05.2021 г. не е регистрирано нито едно превишение.

В писмото се казва:

„Във връзка с продължаващото замърсяване на въздуха над Димитровград със серен диоскид над допустимите норми и отчетени превишения на алармените прагове за концентрации на серен диоксид в периода 15-20 септември 2021г. и нашата убеденост, че това е пряко свързано с  работата ТЕЦ „Марица-3” АД, предвид загрижеността ни за опазване на човешкото здраве и околната среда, както и създалото се обществено напрежение и нетърпимост към случващото се замърсяване се обръщаме към Вас, като компетентен орган с настояване за предприемане на спешни действия, съгласно дадените Ви от закона правомощия по изясняване причините и преустановяване на замърсяването.

Община Димитровград отстоява убеждението си, че съществува пряка връзка между работата ТЕЦ „Марица-3” АД и наднорменото замърсяване на въздуха над Димитровград и околните села със серен диоксид. От възобновяване работата на централата на 25.05.2021г. до момента (за по-малко от четири месеца) са отчетени 17 броя превишения на алармения праг за средночасова концентрация на серен диоксид, като за сравнение през цялата 2020 година и до момента на възобновяване на работата на централата 25.05.2021г. не е регистрирано нито едно превишение. Този факт, както и липсата на други алтернативни източници на емисии от серен диоксид през летния сезон, неминуемо води до заключението, че наднорменото замърсяване е изключително и единствено резултат от работата на ТЕЦ „Марица-3” АД, независимо от характера на причините водещи до това, били те технологични, експлоатационни, организационни или други.

Във връзка с горното категорично настояваме да се извърши преразглеждане на условията по издаденото Комплексно разрешитело за работа на ТЕЦ „Марица-3” АД, внасяне на необходимите промени, включително спиране работата на централата до отстраняване на всички технологични, производствени и други фактори, водещи до замърсяване на околната среда и рискове за човешкото здраве.“

Това е второ писмо в рамките на почти два месеца, с което кметът на Димитровград реагира срещу продължаващото замърсяване на въздуха и сигнализира оторизирания за контрол орган в лицето на РИОСВ – Хасково. Какви бяха отговорите – вижте тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук