КМЕТЪТ: ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ ВОДЯТ БОЛНИЦАТА КЪМ ФАЛИТ

МБАЛ Света Екатерина
контакти

Някой обслужва лични интереси и се опитва да доведе болницата до фалит. По друг начин не мога да си обясня ситуацията, заяви кметът на общината Иво Димов. Той коментира завършилия конкурс за избор на нов управител на МБАЛ „Света Екатерина“. Комисията по избора посочи д-р Христиан Стойков, който да заеме мястото, съобразявайки се с по-високата получена от него оценка.

Няма да коментирам оценките на комисията, но е странно как един от членовете общинският съветник Данчо Данев дава отгоре до долу двойки на д-р Стойков, на другия кандидат д-р Наков – само шестици. По-странно е, че подготвената от председателя на комисията – съветникът Юлиан Семерджиев докладна не попадна в проекта за дневен ред на предстоящата следващата седмица сесия. Дори не беше подложена на гласуване. Презумцията бе, че се намираме в предизборно време и затова да я оставим за следващия месец. Винаги съм казвал, че темата с болницата трябва да бъде деполитизирана. Колкото повече се бавим с вземането на решение, толкова повече отиваме към фалит. Ако някой иска това да се случи, нека бъде ясно на обществеността, че това не е кмета на общината. Само за миналиямесец съм върнал 4 фирми, които бяха готови да блокират сметките на болницата. Една фирма само ако изкара изпълнителен лист и блокира сметките, отиваме на дъното, допълни Иво Димов.

Той се позова на Наредба 9, според която при провеждане на конкурс за управление на общински лечебни заведения, предложеното от комисията класиране се утвърждава на първото, след конкурса заседание на общинския съвет. Забавянето, според Димов, води към мисълта за обслужването на лични интереси. Градоначалникът не посочи кой точно визира. Каза, че ще помоли Юлиан Семерджиев да внесе докладната като извънредна. По гласуването щяло да си проличи кой какви интереси обслужва и кой иска болница да съществува или да бъде закрита.

По думите му здравното заведение се нуждае от мениджър, а не от лекар. Точно такъв, според него е д-р Стойков. Специалността му е „здравен мениджмънт“, а в програмата са заложени външни методи за финансиране, не само помощ от общината.

Иво Димов за пореден път изрази становище, че д-р Здравко Наков трябва да бъде освободен колкото се може по-скоро. Колкото повече той остава като управител, толкова повече болницата ще затъва, категоричен бе той. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук