Кметът Иво Димов: Чака ни много трудна година и здраво затягане на колана

30% е неизпълнението в приходната част, засега. Спасителните мерки – спрямо актуалната обстановка

При всички случаи, тази година ще е много трудна. Ще има ограничителни мерки на всички нива и ще трябва да затегнем колана здраво, подчерта кметът на Димитровград Иво Димов. Това той каза покрай разговора за затворения към момента Неделен пазар, който в най-добрия случай, може да отвори на 22-24 май. Дали и кога ще стане, зависи от заповедите на министъра на здравеопазването, препоръките на Националния оперативен щаб…

Голяма част от димитровградчани си изкарват прехраната от пазара. Наред с това, за двата месеца, през които не работи, над 500 хил. лева сме изгубили за приходната част на бюджета от пазара. Като цяло, към момента имаме над 30% неизпълнение в приходната част, което ще рече 1.8 млн. лева, по груби сметки. И никой не може да каже в следващите месеци как ще продължат нещата, подчерта Иво Димов.

Най-важното е да гарантираме най-важните разходи – за заплати, социални дейности, неотложни и спешни ремонти, допълни кметът. Той обясни, че много трудно ще бъде наваксано финансовото състояние само от заложените в бюджета капиталови разходи. Голяма част от предвидените ще бъдат отложени, но коланът трябва да се свива и в други насоки. Спрени са определени ненужни разходи или ограничени до минимум. При всички случаи обаче, ще има дефицит в бюджета.

Градоначалникът каза, че всички искат от държавата, но принципът според него е – помогни си сам, за да ти помогне и държавата, защото тя не е бездънна яма. Ще мислим в движение мерки, с които да се справяме, подчерта още той. Обмислят се варианти за временно освобождаване на структури на местна издръжка, възможности за използване на отчисления в РИОСВ за отпадъците, за безлихвени заеми през фонд ФЛАГ и т. н. Различните варианти ще се дискутират и реализират в движение и спрямо актуалната обстановка.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Кмете, моите уважения, но затягането на коланите е вредно!? 1929г.в Америка.см.изходът е дигнете парите на реформираните вече 30г .общински фирми.и така пазарите и др.консуматори ще задвижат местната Икономика.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук