Кметът Иво Димов участва в среща на Мрежата на балканските градове В40

контакти

Кметът на община Димитровград Иво Димов участва в Срещата на върха на кметовете на Мрежата на балканските градове В40, която се провежда от 29 до 31 януари в албанската столица Тирана. Поканата е отправена от кмета на града-домакин Ерион Велиай. Годишният форум на В40 се провежда за трети път от създаването на организацията и ознаменува албанското й председателство през 2024 г.

Във фокуса на обсъжданията са европейската и глобалната перспективи за региона. Кметовете ще дискутират бъдещето на Югоизточна Европа през опита и знанието, натрупани в процеса на управление на градовете и партньорските мрежи. Развитието на устойчиви политики в градовете и подобряването на реакцията при кризи е друг важен акцент в програмата.

В престижния форум като говорители вземат участие президентът на Албания Баджрам Бегай, министрите на европейските въпроси и външните работи, на регионалната власт и на туризма и околната среда на Албания, бивши и настоящи кметове и заместник-кметове на градове от Балканите и Европа, генералният секретар на организацията „Евроситис“ Андре Собчак, Джеймс Андерсън – ръководител на иновационната програма на фондация „Блумбърг“ и други знакови личности.

Очаква се по време на Годишната среща на В40 да бъде представена платформа за общите предизвикателства, пред които са изправени градовете на Балканите в момента. Те включват заплахи за околната среда, бърза урбанизация, адаптиране към технологичния напредък, местни икономически предизвикателства и влиянието на бежанската криза. Целта е градовете от региона да намират потенциални съвместни решения за справяне със сходни проблеми. В работни групи по време на Срещата ще бъдат обсъждани климатичните промени, предизвикателствата на миграцията, дигиталната трансформация и потенциалът за икономическо и културно сътрудничество.

От българска страна във форума вземат участие председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов – кмет на Велико Търново; заместник-председателите на УС Донка Михайлова – кмет на Троян, кметът на Столична община Васил Терзиев; членовете на УС на НСОРБ Георги Димитров – кмет на Карнобат, и Емил Кабаиванов – кмет на Карлово; кметът на Сливен Стефан Радев и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Създадената през 2021 г. организация обединява градове от 11 държави. Амбицията на Мрежата на балканските градове е да развива местната демокрация като опора за стабилността на Балканите и в Европа. Обединението поставя акцент върху усилията на властите, които са най-близо до хората, за позитивни промени и устойчивост, за партньорство в икономиката и културата. Председателството на В40 е ротационно, за срок от една година.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук