Кметът Иво Димов: Усилията за стабилизиране на МБАЛ „Св. Екатерина“ продължават

Специалисти от софийската болница „Майчин дом“ ще преглеждат в Димитровград

Усилията ни да стабилизираме на МБАЛ „Света Екатерина“ и да предоставяме по-качествени услуги продължават. Това коментира на пресконференция кметът на Димитровград Иво Димов, който подписа договор за сътрудничество и съвместна дейност в областта на здравеопазването, чрез извършване прегледи за майчино и детско здраве и за онкологичен скрининг, със Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология (СБАЛАГ) „Майчин дом“ ЕАД – София. В нея участваха д-р Николай Гешев, асистент по акушерство и гинекология в Клиника Патология на бременността, СБАЛАГ „Майчин дом“, както и временният заместник-управител на МБАЛ „Света Екатерина д-р Алдин Карагьозов.

В МБАЛ „Света Екатерина“ ще идват специалисти от „Майчин дом“, които един път в месеца ще предоставят консултации на нуждаещи се. Когато лечението е от компетенциите на нашата болница, то ще бъде извършвано тук. Ако се налага, те ще бъдат обслужвани в „Майчин дом“. Сътрудничеството стана факт благодарение на д-р Николай Гешев, димитровградчанин, син на лекар, завършил медицина, специализирал в „Майчин дом“…, коментира градоначалникът.

Договорът предвижда съвместно сътрудничество, свързано със скрининговите профилактични прегледи, които са изключително важни за жените. Те ще обхващат четири основни направления: онкологичен скриниг, стерилитет, скрининг на рак на гърдата и обща гинекология, обясни д-р Гешев.

Кабинетът за прегледи ще се намира в Медицински център „Шанс“, а първите такива ще започнат от 10 юли, акцентира д-р Карагьозов. Предстои уточняването на графика, като се предвижда допълнително записване, за да няма струпване на хора.

Защитени са допълнително средства за апаратура. Предвижда се и външен асансьор

Усилията ни за подобряване качеството на дейностите не приключва само с това споразумение. Община Димитровград защити допълнително средства по проект „Интелигентна медицина (Smart med), допълни градоначалникът. Вече е обявена поръчка за офталмологична апаратура за очни прегледи, многопараметрични пациентски монитори за непрекъснато наблюдение на ключови витални параметри, респиратор за изкуствена белодробна вентилация за деца и възрастни и мобилиен дигитален рентген.

Градоначалникът каза още в аванс, че се подготвя проект за изграждането на външен асансьор в сградата на болницата в Димитровград. Идеята е средствата за него да бъдат отпуснати от Регионалното министерство. Една от амбициите е да се осигури достъп до отделенията и така да се избегне сливането на потоците – проблем, пред който МБАЛ „Света Екатерина“ бе изправна в пандемията.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук