Кметът Иво Димов: Труден ще е процесът за ремонт на потенциално опасни частни сгради

Мнозина си мислят, че Общината е длъжна да ги поддържа. Не е така, казва градоначалникът

Много трудно ще извървим целия процес по ремонт на потенциално опасни частни сгради, застрашаващи живота и здравето на преминаващите покрай тях, коментира кметът на Димитровград Иво Димов. Това той каза във връзка с извършения с общински средства ремонт от южната фасада на блок №7 на бул. „Димитър Благоев”, които са дължими от собствениците.

Средствата те трябваше да платят до края на тази година. Общинският съвет обаче даде отсрочка до края на следващата година. Ако това не стане дотогава, ще се пристъпи към принудително събиране. Дейностите по сградата струваха 141029 лв. Дължимата сума от частните собственици е в размер на 120652,11 лв. Към настоящия момент са внесени 39785.86 лв.

Очакванията ми, че трудно ще съберем средствата, които вложихме, се потвърдиха. Това е единственият начин Общината да ремонтира потенциално опасни частни сгради. Именно заради това е много трудно да извървим целия процес и за останалите подобни сгради, подчерта кметът Иво Димов.

Накратко, той обясни съответната процедура. Първоначално се изпращат писма до собствениците, ако се налага да извършат спешен авариен ремонт, както бе с посочения блок на бул. „Димитър Благоев“, от който падаха отломки на тротоара. При несъобразяване, се пристъпва към процедура за избор на изпълнител, влагат се публични средства, след което се пристъпва към събирането им.

Няма как да отделим няколко милиона и после с години да чакаме да си ги възстановим. Обяснявам го, защото много хора си мислят, че Общината е длъжна да поддържа частната собственост и блоковете, които имат сериозна нужда от ремонтни дейности. Не е така. Ние нямаме законови правомощия, освен ако няма специален фонд или програма, както беше за енергийната ефективност, обясни Иво Димов.

Градоначалникът посочи още, че блокове по централната градска част, някои от които имат сериозна нужда от ремонт, преди много години са освободени от данък сгради. Вероятната причина е била хората да отделят средства за текущи и основни поправки, но не личи това да е правено.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук