Кметът Иво Димов с НСОРБ при президента: Местните власти ще се справят

Изпълнението на ангажиментите ще започне, след ясна дата за изборите, казват от Сдружението

Българските местни власти са достатъчно подготвени, за да се справят с предизвикателството, при ясно очертани правила и регламенти. Нямаме притеснения за това дали и как ще протече парламентарният вот. Добрата подготовка обаче зависи от времето, с което разполагаме. Затова моят апел е датата на изборите да бъде определена в оптимално разумни срокове, за да може, при оповестяаването й, да започнем активна подготовка. Готови сме, имаме солидния опит и възможност да ги организираме, но трябва да ни бъде дадено необходимото време. Това коментира кметът на Димитровград Иво Димов и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ на среща на ръководството на Сдружението с президента Румен Радев. Градоначалникът отбеляза още, че в редица страни вече се проведоха избори в епидемиологична обстановка и ще бъде ползван този опит.

Държавният глава отбеляза в началото, че днешната среща е важна, от гледна точка на логистика, избирателни списъци, помещения, консултации за Секционни избирателни комисии /СИК/… В нея се включиха още кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов, кметът на Троян Донка Михайлова, кметът на Кърджали Хасан Азис, които са част от Управителния съвет, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева и др.

Имаме пълна готовност. Започнал е и подготвителен процес, обяви при откриването Даниел Панов. Той също подчерта, че местните власти ще започнат да изпълняват ангажиментите си, след като е ясна датата на изборите.

Няколко проблема очерта Донка Михайлова. Сред тях – струпването на хора пред урните, съставите на Секционните избирателни комисии /СИК/, предаването на изборните протоколи и как ще гласуват карантинираните и намиращите се в ковид отделенията. Доста сложни са задачите и трябва да имаме ясна методология от Централната избирателна комисия /ЦИК/, заяви тя.

Българските общини намериха правилния път и до настоящия момент са най-адекватните институции в условията на пандемия. Вярно е, че имат най-голям опит с организация на изборен процес, но не и при такива предпоставки. Затова подобни срещи са полезни, като опит за координация между институциите, акцентира Хасан Азис.

Въпросите, които повдигнахте, ще бъдат поставени. Ще се търси тяхно рационално решение, каза накрая президентът Румен Радев, който провежда консултации с различни институции, преди изборите. Разговора му с ръководството на НСОРБ може да проследите на сления линк.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук