Кметът Иво Димов: Няма как да възродим малките населени места без подходяща инфраструктура

Подготвя се ремонт на пътя Радиево – Голямо Асеново, предстоят и други

Подготвя се ремонт на малко над 6 км от общинския път между селата Радиево и Голямо Асеново. Общата стойност на проекта е близо 5 млн. лева, като към момента е одобрена половината от сумата. Средствата се отпускат от държавата. Всички общини, които имаха инвестиционни проекти, свързани с водопроводи, общински пътища и улици, можеха да кандидатстват, поясни кметът на Димитровград Иво Димов.

С решение от 30 септември 2022 г. на Министерски съвет за пътя от Радиево за Малко и Голямо Асеново, за който има изготвен проект, е одобрена сумата.  Предстои подписване на договора в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Одобрява се 50% от общата стойност на проекта. Надявам се остатъкът да бъде заложен в следващия държавен бюджет, за да може да се извърши пълният комплект от дейности, посочи Иво Димов.

Дейностите предвиждат рехабилитация и разширяване на трасето, отводнителни съоръжения, два пласта асфалт, маркировка, подмяна на бордюри в началото на Радиево и др.

Проектът ще бъде разделен на две фази. До месец се очаква да бъде обявена процедура за избор на изпълнител. След това спечелилата фирма ще започне да изпълнява първата фаза – от Малко Асеново до средата на пътя. При осигуряване на останалите 50% финанси ще бъде изпълнена и втората фаза. Същинските ремонтни дейности би трябвало да стартират следващата пролет, тъй като е на прага зимата, а и трябва време за процедурите.

Община Димитровград подаде проект и за друг път в окаяно състояние – от кв. „Марийно“ за селата Бряст и Здравец, като надеждите са, че ще успее да го реализира след време.

Неслучайно още в началото на мандата казах, че акцентът ще е върху малките населени места и се стремя да спазвам тези ангажименти, подчерта Иво Димов.

Градончалникът обясни накратко, че започва частичен ремонт на пътя за село Длъгнево. Предстои рехабилитация на две улици в кв. „Черноконево“, като ще се обхване и участъкът, който свързва главния път с квартала.

За в бъдеще при едно стабилно управление на държавата се надявам да се намери допълнителният и необходим ресурс. Републиканската пътна мрежа е 20 хил. км, толкова е и общинската, но отделяните средства са 1 към 9 в полза на републиканската. Няма как да възродим малките населени места без подходяща инфраструктура, категоричен бе кметът на Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук