Кметът Иво Димов: Не сме се отказали от идеята за Алея на монументалното изкуство в Димитровград

контакти

Не сме се отказали от отдавнашната идея за Алея на монументалното изкуство в Димитровград, в която да поставим монументални творби, свързани с втората половина на 20 век и тоталитарния режим. Дори наскоро имах среща с министъра на културата, за да коментираме възможността да съберем подобни творби от цяла България и да ги поставим на тази алея. Дано успеем да я реализираме, коментира кметът Иво Димов при представянето на проекта FARO – „Противоречивото наследство в европейските градове – създаване на европейски разказ за оспорвани идентичности чрез участието на гражданите“, на който Димитровград е домакин на двудневен форум.

Форумът откри заместник-кметът Яшо Минков. В него участват  28 експерти от партньорски градове от няколко държави, както и ръководството на Асоциация АТРИУМ, чийто основни дейности са посветени на опазването и разказването историческата памет, като културен маршрут.

В изложението си градоначалникът представи уникалността на Димитровград, основан през 1947 г. като „първи социалистически…“, съчетаващ амбициозно градоустройство и т. нар. доктрина за социалистическа класика – изцяло нов тип индустриален град.

Тази уникална градска структура характеризира културния и социален живот на Димитровград и Общината продължава да е активна по опазването и популяризирането на своето архитектурно и културно-историческо наследство от близкото минало, подчерта Димов.

Той продължи с представянето на знакови проекти по темата за културното наследство, като започналите ремонти на културен дом „Химик“, Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“. Обърна внимание на приключилия преди години ремонт на централната пешеходна алея „България“, подчертавайки, че продължават да се търсят варианти за ремонтиране с публични средства на блоковете по нея, като част от т. нар. противоречиво наследство, което е от национално или международно значение.

Другият знаков обект, който предстои да бъде реставриран и реконструиран, е парк „Марица“. Идеята е именно там да бъде реализирана Алеята на монументалното изкуство. Още през октомври 2008 г. Местният парламент на Димитровград даде съгласие за обособяване в Димитровград на Алея на монументалното изкуство, която да събере скулптури от втората половина на миналия век, свързани с лица и събития от същия период.

Впоследствие намерението бе да се изпратят искания до различни общини в България, които могат да предоставят скулптури, подходящи за Алеята. Доколкото е известно, Община Стара Загора откликнала на предложението да изпрати бюст на Ленин. На няколко пъти  се коментира и възможността Димитровград да придобие за Алеята си Паметника на Съветската армия, ако бъде демонтиран от мястото си в столицата София.

Монументът на Георги Димитров по очи в разсадника в парк „Марица“

Наред с това на юнското си заседание от 2012 г. Общинският съвет прие решение да бъде повторно издигнат демонтирания през 1992 г. от центъра на Димитровград паметник на Георги Димитров, като анонс към Алеята. За целта се подготви проект, събираха се пари от граждани, отделяха се и бюджетни средства, но до днес паметникът на патрона на Димитровград, колкото и противоречиво да е това, вероятно продължава да стои по очи между бурените в разсадника в парк „Марица“…

Засега Алеята на монументалното изкуство остава като добро пожелание. Ако се постави началото й, това ще бъде почит към противоречивото и не толкова противоречиво минало не само на Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук