Кметът Иво Димов на Триеналенто на сценичния плакат: Да върнем традицията в Димитровград

контакти

Кметът на община Димитровград и заместник-председател на Сдружението на общините Иво Димов връчи награда за български автор на Наско Атанасов в юбилейното издание на Международното триенале на сценичния плакат 2022. Събитието се проведе в Деня на народните будители в НДК, като заедно с официалното откриване се състоя и церемонията по награждаването на отличените от международно жури експонати.

„Официално каня уважаваното жури и основателите да върнем традицията в Димитровград“, обърна се кметът Иво Димов към организаторите на събитието, като заключение на изказването си.

„За Димитровград сценичният плакат е нещо много ценно. Той е част от нашата история, култура и памет, подчерта Иво Димов. Градоначалникът припомни, че подавайки ръка на едно младо изкуство в миналото, Димитровград става първи дом на „Биенале на театралния плакат“ за шест издания. След преформатирането на форума в Международно триенале и реализирането му в София, фондът на димитровградската галерия разполага с автентична и уникална колекция сценични плакати на наши и чуждестранни артисти. Благодарение на провеждането на Триеналето и на Съюза на българските художници, тя се обновява и допълва ежегодно.

„Обръщам се с огромна благодарност към Община Димитровград. Сантиментът към първия дом на нашия форум, както и фондът от над 1000 образци на плакатното изкуство в Градската художествена галерия „Петко Чурчулиев“, предпоставят нашето добро партньорство във времето“, заяви при откриването на Международния форум триенале на сценичния плакат 2022 Албена Спасова – един от основателите на платформата.

Голямата награда и пластика „Златен плакат“ се връчи на Люба Томова (България), два бронзови плакета получиха Лекс Древински (Полша/Германия) и Мишел Буве (Франция), а с наградата за млад автор отличен е Милош Деспенич (Босна и Херцеговина).

Юбилейното десето издание на Международното триенале на сценичния плакат ще бъде достъпно до 21 ноември 2022 г. в Мраморно фоайе и Полуетаж – запад на Националния дворец на културата, с вход свободен. В програмата на събитието са реализирани и съпътстващи изложби, които любителите на плакатното изкуство могат да посетят в „Квадрат 500“, в залата на Съюза на българските художници (СБХ) „Райко Алексиев“ и в новооткритата столична галерия „88“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук