Кметът Иво Димов настоява пред регионалния министър да бъде завършен пътят за Стара Загора

Кметът на община Димитровград Иво Димов настоява пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова да бъдат завършени строителните дейности по ремонта на пътя за Стара Загора, който обхваща и моста над река Марица, съобщиха от офиса му.

Настояването на Димов е да бъде положен и последният износоустойчив пласт асфалт, за да не се компрометира пътният участък поради интензивното движение по него.

Трасето на път I-5 преминава през територията на 6 административни области, а в участъка от Русе до Хасково Републикански път I-5 съвпада с Европейски път Е85. Същият е европейски транспортен коридор, част от Европейската пътна мрежа и е изключително натоварен.

Целта на проекта е възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката и пътното тяло, с оглед осигуряване на условия за безопасност на движението и добро отводняване на пътя в разглеждания участък.

В момента участъците са на неплътна асфалтобетонова смес (биндер). При интензивно движение и при предстоящия есенно-зимен сезон, тези участъци ще се компрометират, ако не бъде положен износоустойчив пласт асфалт. Наложително е да бъдат осъществени и дейностите, който обхващат ремонта на моста над река Марица, където в лявото платно е с положен първи износващ пласт. Направени са и тротоарните конзоли. В момента цялото движение е само в лявата лента, което е предпоставка за пътнотранспортни произшествия. Важно е строително-монтажните дейности да бъдат продължени и нормалното преминаване по съоръжението да бъде възстановено в най-кратки срокове.

Кметът на Димитровград цитира, че със свое писмо с Изх. №53-00-5170 от 01.06.2021 г. от АПИ е възложено разработването на проектни решения по част „Пътна“ и част „Отводняване“ в участъка на пътя през село Радиево. Дейностите в този участък не са започнали, тъй като все още не е одобрено допълнителното задание за изготвянето на технологичен проект по част „Пътна“ и част „Отводняване“. За този участък от трасето е констатирано, че повредите по цялата ширина са пукнатини, слягания и нагъвания по цялата площ на пътната настилка до 8 – 10 см. Видни са сериозни течове от колектора, който е на повече от 40 години. Бе направено обследване на колектора с помощта на специалисти на ВиК – Димитровград. Заключението е, че има налични сериозни повреди по цялата дължина на колектора. Понастоящем, при динамичните удари по неравностите, се създава реална опасност за пътнотранспортни произшествия. Предложението, което е технически изрядно, е да се пристъпи към подмяна на колекторната система и след това да бъде направен ремонтът на пътя.

„Поради изключителната натовареност на движението на път I-5, особено в летния сезон, считаме, че е от съществено значение дейностите по обекта да не бъдат спирани и те да бъдат завършени в заложения срок за изпълнение. Друга съществена причина за изпълнението на обекта в срок е и наложителното пускане на тежкотоварното движение, което в настоящия момент е пренасочено по обходен маршрут.

Именно поради тези причини настоявам Агенция „Пътна Инфраструктура“, като възложител на дейностите по рехабилитацията, да направи всичко необходимо за възстановяване на строително-ремонтните дейности в най-кратки срокове“, се казва в писмото на кмета на община Димитровград до регионалния министър.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук