Кметът Иво Димов: Най-големият капитал на Димитровград остава неговата уникалност и като идея, и като архитектура

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ ПРЕД FOCUS-NEWS.NET

 • Г-н Димов, очаква се в Димитровград да бъдат открити два чуждестранни
 • завода за автомобилни аксесоари. Наскоро анонсирахте още една подобна инвестиция. Две други производства също избраха вашата община. С какво Димитровград привлича инвеститори от такъв ранг?
 • На първо място с много инициативност от наша страна. Има компании, които желаят да позиционират своите производства в България, но са ред факторите като инфраструктура, геоложка среда, кадрови потенциал на региона, които определят това. Най-важното обаче е да спечелиш доверието на тези хора. Да ги убедиш, че цениш времето им, че разбираш значимостта на подобна крачка. Отварянето на нови производствени мощности в чужда страна не е просто емоционална прищявка, а ясно обоснована икономическа стратегия. Когато инвеститорите срещнат в местната власт адекватност на техните намерения, нещата се получават. Иска се да излезеш от обвивката на бюрократичното забавеното мислене и да действаш с темпа на бизнеса. Вече направихме първа копка на новите заводи на „Язаки”, „Щрабаг” и „Са-ба”. Започна изграждането и на фабрика за дантели. В края на месеца ни предстои среща с друга голяма международна компания, насочена отново към автомобилната промишленост. Виждате, че в Димитровград се обособи икономическа зона, каквато няма в цяла Южна България, изключвайки тази около Пловдив.
 • Димитровград бе обявен за „Община в България с най-много инвестиции за 2016 г.”. Как това се отразява на икономиката на града?
 • Да, така е. Благодаря за признанието на Българска агенция за инвестиции. Димитровград получи заслужено признание за работата, която в последните няколко години извършваме с моят екип. От няколко месеца компаниите, които ще отворят своите производства през лятото набират специалисти от града, съседно Хасково, а и от региона. Покачва се и интересът към жилищни имоти в града, а това е индикатор за това, че хората виждат перспектива в развитието си тук. Информацията ми от брокерите е, че това са преди всичко млади хора, които се завръщат в града и такива, които със семействата си предпочитат да се установят в Димитровград. Очаквам покачване нивото на средната работна заплата в региона. Има и много съпътстващи обслужващи дейности около подобни икономически инвестиции за по-малките местни фирми. Доволен съм от постигнатото до момента.
 • Кои са основните проблеми, с които се сблъскват инвеститорите и как общинската администрация спомага за преодоляването им?
 • Често давам за пример една от срещите ни със „Са-ба”. Когато разбраха, че в България държавата не осигурява комуникациите до новото производство, а това е задача на инвеститора, те бяха на прага да се откажат от намерението си да инвестират в страната. Само за час направихме среща с всички ангажирани институции – ВиК, EVN, Ситигаз…така, че бързо да съгласуваме нужните процедури, за да улесним инвеститора. Представете си това е фирма, която за пръв път изнася производство извън страната си, а това е една доста решителна стъпка. Ако не виждат адекватност в местната власт при решаването на възникващите проблеми, не бихме могли да бъдем атрактивни. Признанието на компании, които на практика са от цял свят, е сериозно доверие за нас и сериозна атестация пред бизнес средите.
 • Квалифицираните кадри са в основата на развитието на всяка икономика. През февруари стана ясно, че Община Димитровград ще проучи интереса за евентуалното откриване на филиал на висше учебно заведение в града. На какъв етап е то и кога може да очакваме това да стане факт?
 • Естествено другата ни стратегическа цел, наред с инвестициите, е образованието. Целенасочено работим към профилирането на този ресурс в региона към технически специалности. Като се започне още от средното ниво на образование и се продължи към висшето. Откриването на филиал на висше учебно заведение в града е намерение, към което се стремим от доста време. Наясно сме, че това няма как да стане днес или утре, но все трябва да се започне от някъде. С Технически университет – Варна подписахме меморандум за сътрудничество. Вратите ни са отворени и за други висши учебни заведения. Имаме подходящата образователната инфраструктура, ясни са ни нуждите на бизнеса, остава да насочим интереса на младите хора към подобна бъдеща реализация. Това е дългосрочна политика, резултатите от която ще се усетят в следващите години.
 • Предстоят ли още инфраструктурни подобрения в града?
 • Градът се преобрази много в последните години. В момента усилено работим по обновяването на Централна градска част – емблемата на града ни. Преобразяваме напълно спортната ни зала, която не е ремонтирана повече от 40 години. Ще имаме една модерна, отговаряща на съвременните изисквания зала, която освен спортни ще посреща и множество културни събития. Продължаваме да благоустрояваме улици, междублокови пространства, училища… По програмата за енергийна ефективност завършихме няколко десетки жилищни блока. Подобряването на инфраструктурата преминава и през това да реновираме облика и на сградите, които от създаването си не са докосвани за ремонти.
 • Димитровград е един от малкото градове в света, построен с доброволен труд и по планов път, в резултат на което притежава уникална архитектура. Проявяват ли интерес българските и чуждестранните туристи към града?
 • Определено най-големият капитал на Димитровград остава неговата уникалност и като идея и като архитектура. Преди три години Съвета на Европа открои Димитровград, наред с още 10 други градове, като израз на епоха, оставила своя отпечатък върху архитектурата. Европейско признание, което направи така необходим прочит на историческата същност на града. Все повече туристи търсят с любопитство да се докоснат до един свят, който е в учебниците по история или в разказите на техните родители, баби и дядовци. С времето тази нишка ще става още по-тънка. Предстои ни да предложим на туристите в града и възможността да видят реален апартамент от времето на соца. Там ще се пренесат в един свят преди десетилетия без интернет, смартфони и геймърски виртуален свят.
 • Колко туристи очаквате да посетят Димитровград през летния сезон?
 • Тази година сме подготвили нещо изключително за гостите на града. Обърнати сме към младите хора, които искат да прекарат един запомнящ се уикенд в нашият град. По повод 70 години от създаването на Димитровград ще им предложим интересни туристически маршрути, чрез които ще имат възможност да опознаят богатствата на нашата община и забележителности в непосредствена близост. В края на юни ще ги стартираме. Всяка събота до 2 септември. Самите турове по туристически забележителности ще са безплатни, който желае ще може да си наеме хотел или да отседне при приятели и да направи и шопинг на прочутият ни Димитровградски пазар в неделя.
 • Кои обекти будят най-голям интерес у туристите?
 • Голямата пейка, маса и стол, Извора на Нимфите, село Крепост със своите пана на открито, Централна градска част, самият Димитровград е своеобразна галерия на открито, парк „Пеньо Пенев”, създаден за световно изложение за паркостроителство, Димитровградския пазар… Всичко това и още. Димитровград умее да очарова със своята уникалност.
контакти

Източник: focus-news.netПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук