Кметът за велоалеи в Димитровград: Трябват милиони, не е само да ги разчертаеш

Ако имам свободен ресурс, излишни милиони средства, бих направил велоалеи в Димитровград, коментира кметът Иво Димов, на въпрос дали мисли за обособяването подобни в града. Това той каза покрай концепцията за електровелосипеди за обществено ползване, които скоро трябва да има.

Много пъти са ме срещали и питали: Защо не направиш, не е толкова скъпо. Тази велоалея не е само да я разчертаеш. Трябва да минеш през определени места, да маркираш, да се съобразиш със светофарни уредби…, заяви градоначалникът.

Структурата на града позволява, тъй като има широки улици и булеварди. Ще трябва обаче голям ресурс, допълни заместник-кметът Яшо Минков. Преди време той даде първоначални подробности за изработване на обстойни стратегически планове за устойчив градски транспорт, които Димитровград реализира, заедно 14 други партньори от 8 държави. Тогава стана ясно, че велоалеи са заложени в плановете.

Велоалеи, по принцип, се правят в големите градове, допълни кметът. Даде пример с Пловдив, където преди две години са вкарани милиони в тях, които по думите му, в момента не са в цветущо състояние. Каза още, че в Димитровград има три големи парка…, с други думи – места за каране на велосипеди.

Един от вариантите е велоалеи да се направят по тротоарите. За целта те трябва да са широки поне 5 метра. Този вариант не изглежда твърде реалистичен, най-малкото, защото на много места има дървета, иначе, оформящи прекрасния зелен облик на Димитровград.

Следващ вариант е велоалеята да бъде на самото пътно платно, както е общата практика. Но и тук има проблем – с паркоместата на самите улици и булеварди и паркираните по тях коли, които се увеличават постоянно.

Факторите  се множат. Трудно ще се направят велоалеи, които да опасват целия град. Защо тогава да не се помисли за частични, при осигуряване на средства? Такива например може да има по централните булеварди, към „Неохим“ и ТЕЦ-а, където много хора ходят на работа с колела, в посока Хасково. На пешеходната алея „България“, където много хора минават на две колела, също може да се помисли за разчертаване…

Минало време

Щеше да бъде хубаво, ако при създаването и първите стъпки от развитието на Димитровград, преди не чак толкова много години, проектантите бяха помислили за велоалеи. Ако беше станало, може би, Димитровград щеше да бъде не само най-младия град Европа и най-зелен, а и градът с най-много велоалеи. Тогава обаче времето е било друго, както и приоритетите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук