КМЕТОВЕ ОБЕДИНЯВАТ СИЛИ В РИМ СРЕЩУ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

контакти

Мерки за превенция срещу климатичните промени и природни катаклизми обсъждаха асоциациите на местните и регионални власти в Европа. Това стана на провелото се през миналата седмица в Рим заседание на Политическия комитет на Съвета на европейските общини.

В Рим разисквахме текущи въпроси, свързани с отчета за работата и изпълнението бюджета на организацията за 2014 г. Сред основните теми бе тази за притеснението на цяла Европа във връзка с климатичните промени. На форума се коментира, че трябва да се вземат мерки за справяне с природните катаклизми, станали през годината на целия континент, коментира кметът на Димитроград Иво Димов. Той бе във Вечния град по линия на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

Предстои систематизиране на нещата и осъществяване на контакт с европейските институции, за да се поставят условия за финансиране. НСОРБ работи активно в тази посока, дори имаше предложение за създаване на фонд за солидарност. В него общините, според възможностите си, ще могат адекватно да се намесват в кризисни ситуации. Аз съм за такъв фонд, защото нямаме гаранции, че догодина няма да има подобни бедствия, каквито имаше през 2014-а, допълни градоначалникът.

Същевременно, наскоро Общината подаде искане до Междуведомствената комисия за близо 1,5 млн. лв. Те се искат за покриване на щетите от бедствията, но за тази година заделените от държавния бюджет средства бяха изчерпани. Надеждите са следващата година, вече с новата финансова рамка, да бъде разгледано искането на Димитровград и заявената сума – одобрена.

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук