КМЕТОВЕ В СПИСЪК ЗА ОТСТРЕЛ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ? TO BE CONTINUED…

Изпълнява ли се предизборен „отстрел” на кметове в България? За такъв говори кметът на Хасково Георги Иванов в студиото на БТВ. Поръчка, според него е и разследването, от страна на медията, за имотното му състояние. Лоша услуга ви правят г-н Борисов, заяви градоначалникът и изчете списък с имената на колеги, чието медийно „осветяване” предстои. Такъв според него имало и в БТВ.

В ефир Иванов огласи имената на кюстендилския кмет Петър Паунов, монтанския – Златко Живков, на Сандански Андон Тотев, на Шумен Красимир Костов. Посочи и бивши градоначалници, потенциални кандидати във вота наесен – на Варна Кирил Йорданов, на Сливен Йордан Лечков, на Смолян Дора Янкова и др. Изброяването притесни водещите Антон Хекимян и Мария Цънцарова, които направиха опит да прекъснат хасковския кмет, после го призоваха да докаже твърденията си. Пропуснаха обаче категорично да заявят, че подобен списък в медията няма.

Своеобразно продължение на темата в същото студио направи днес политикът Татяна Дончева.

Министерствата имат едни пиар-пари, които раздават на медиите, каквито парламентът няма. Когато медията получава рекламни пари, тя се чувства лоялна. Това не е атака, а обяснение, че нещата са взаимосвързани, каза лидерът на „Движение 21“.

Дончева подчерта, че „започна един бесен натиск“ върху съда. По различви поводи, включително разследванията срещу кметове и желание да се повлияе на дела с висок обществен интерес. Има една стара приказка от римско време: Когато общественото мнение влезе в съда, законът трябва да излезе. Според нея, подложени ли са съдиите на обществен натиск, те се влияят. А в това манипулативна роля имат медиите. Такова беше и прякото адресиране от Дончева – вие го правите, визирайки, вероятно на самия Хекимян.

Разследванията на БТВ започнаха с имотното състояние на кмета на Пазарджик Тодор Попов. По едно стечение на обстоятелствата той е председател на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Наскоро вниманието падна и върху други градоначалници. Иска се временното отстраняване на кмета на Ботевград Георги Георгиев, за който има съмнения за злоупотреби с европейски проекти и възлагане на обществени поръчки. Обвинение срещу кмета на Карлово Емил Георгиев в злоупотреба с имуществото на Общината повдигна прокуратурата…

С наближаването на местните избори все повече ще започне да се изяснява имат ли основание обвиненията за поръчкови разследвания срещу неудобни управленци. От друга страна, не е тайна за никого, че корупцията се шири по всички етажи и често медиите остават последните, които търсят справедливостта – като четвърта власт. To be continued…

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Същото е положението и с повечето ДГ „медии“-електронни и хартиени.Но пък нали трябва да се издържат някак си.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук