Кметовете на Димитровград и Хасково сред гостите на откриването на газовата връзка с Гърция

Кметовете на Димитровград и Хасково Иво Димов и Станислав Дечев ще бъдат гости на тържествената церемония по повод официалното въвеждане в търговска експлоатация на международната газова връзка Гърция-България. Официалното откриване ще се състои в НДК утре. На събитието ще присъстват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентите на Северна Македония и Сърбия, както и гръцкият премиер. Домакин на церемонията ще е българският държавен глава Румен Радев.

Изграждането на интерконектора с Гърция започна преди почти 10 години. Договорката за реализацията му бе постигната по времето на управление на ГЕРБ. С откриването на дългоочакваната газова връзка с Гърция, България прави важна крачка в подобряването на енергийната си независимост и то на фона на криза и недостиг на природен газ в Европа в навечерието на отоплителния сезон. Газопроводът е от ключово значение не само за България, но и за страните от региона, които отчаяно търсят нови източници на природен газ в момента.

Очаква се от тази дата страната ни да получава договорените количества азерски газ, който ще минава именно през интерконектора. Контрактът с Азербайджан е за 1 млрд. куб. м годишно, а допълнителните доставки ще могат да компенсират количествата, които България получаваше по договор с руския енергиен гигант „Газпром“.

В същото време газопроводът ще даде възможност за внос на допълнителни количества природен газ през другата газова връзка с Гърция, между Кулата и Сидирокастро. Така нова газова инфраструктура на практика ще доведе до значими промени на газовия пазар у нас и страната най-накрая може да се похвали, че е постигнала газова диверсификация.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук