Китай разработва изкуствена луна. Има ли уловка?

САЩ не са единствената страна, която иска да се върне на Луната. Китай също планира бъдещи мисии, за да се конкурира с Американската космическа агенция НАСА. И съобщава, че работи върху „изкуствена луна“, за да се подготви за това.

Китайски изследователи разработват съоръжение, което може да симулира гравитацията на лунната повърхност, съобщава South China Morning Post, цитирано от it.dir.bg. Изкуственото космическо тяло ще представлява вакуумна камера, която използва мощно магнитно поле, за да пресъздаде средата с ниска гравитация.

Предвижда се „луната“ да бъде изградена до няколко месеца. Има обаче една уловка: тя ще бъде само 60 сантиметра в диаметър.

Това определено не е голямо място, в което да се побере един бъдещ астронавт с обемист космически скафандър. Все пак съоръжението ще бъде достатъчно голямо, за да могат изследователите да тестват различно оборудване и инструменти и да видят как те реагират на средата с ниска гравитация.

Интересното е, че проектът е отчасти вдъхновен от предишни изследвания на руския физик Андрю Гейм, в които той провежда експерименти с левитация на живи жаби в магнитно поле. Това е донесло на учения наградата Анти-Нобел за физика, присъждана за необичайни научни изследвания.

Същевременно, китайско изкуствено слънце е горяло повече от 17 минути, съобщи преди дни technews.bg. Един от трите най-големи действащи термоядрен реактори в Китай е успял да задържи плазма, нагрята до 70 милиона °C, за повече от 17 минути. Това е важен крайъгълен камък в развитието на технологиите за добив на термоядрена енергия. Продължителната експлоатация на пилотното съоръжение позволява на инженерите да отстранят грешки в системите за управление на процеса, което в крайна сметка ще помогне за разработване на комерсиална версия на т. нар. изкуствено слънце.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук