КЗП: НЯМА ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЗА ПЛАЩАНЕ СМЕТКА ЗА ТОК, ДО ПРОИЗНАСЯНЕ ПО ЖАЛБА

ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО СЪЩО НЯМАТ ПРАВО ДА СПИРАТ, ПРЕДИ РЕШЕНИЕ ПО ВЪЗРАЖЕНИЕТО

Всеки потребител, който счита, че му е начислена сума за повече от него изразходван ток, следва да подаде жалба към съответното електроразпределително дружество /ЕРП/. До произнасянето на търговеца, което трябва да стане в срок от 30 дни, абонатът не е длъжен да заплаща оспорената фактура, а доставчикът няма право да преустановява предоставянето на електричество. Това информира Комисията за защита на потребителите /КЗП/, във връзка с появили се твърдения че при съмнения за надписани сметки за тока, гражданите трябва да заплатят фактурите си дори при подаване на възражение.

В случай че дружеството се произнесе, че начислената сума е за реално консумирана енергия, потребителят ще бъде длъжен да заплати месечната си сметка. Независимо от това, ако той продължава да счита, че е некоректно таксуван, може да потърси правата си по съдебен ред, допълват от КЗП.

От комисията уточняват, че до тази постановка се стигна, след потвърдено от съда становище на КЗП, че електроразпределителното дружество няма право да спира електричеството на свой абонат, подари просрочена месечна фактура, преди да се произнесе по подаденото възражение на своя абонат. Същото важи и по отношение на топлофикациите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук