Качвали ли сте се при пияни шофьори? „Тренд“ с изследване на нагласите

контакти

Случвало ли ви се е или не ви се е случвало да се возите в автомобил, шофиран от ваш близък или познат, който е употребил някакъв алкохол? Това е един от въпросите в изследване на „Тренд“ за нагласите на българите спрямо шофирането в нетрезво състояние.

Според проучването, близо една пета от българите признават, че им се е случвало да се качат в автомобил, управляван от техен близък или познат, който е употребил алкохол.

Това признание идва на фона, че шофирането в нетрезво състояние се отчита като водещ рисков фактор. Участвалите в проучването посочват, че трите водещи фактора за пътни инциденти в страната са превишената скорост (27%), шофирането под въздействие на алкохол (24%) и шофирането след употреба на наркотици (17%).

Приблизително четири от десет българи (37%) са ставали свидетели на това как техен познат, приятел или роднина сяда зад волана след употреба на алкохол и/или наркотици.

275 хиляди българи (5%) признават, че те самите са се качвали да шофират в нетрезво състояние. Като най-често оправдание за това лицата посочват, че са се чувствали добре или че пътуването е било за кратко разстояние.

Мнозинството от българите (86%) счита, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи размерът на наказанието при шофиране под въздействие на алкохол и/или наркотици. По-строгите наказания се свързват с намаляване броя на инцидентите – 89% са по-скоро или напълно убедени в това. Същевременно се наблюдава консенсус по отношение на мнението, че към момента държавата не се справя адекватно с  нарушителите на закона – 94% споделят това напълно или донякъде, се казва в изследването, по поръчка на „24 часа“, повече за което може да видите тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук