Катя Панева: Има как да превърнем спиралата на застоя в път

Катя Максимова Панева е родена в Пловдив, където в ПУ „Паисий Хилендарски“,  завършва „Стопанско управление“. Магистър по „Европейска икономика и управление на администрацията“.  Живее в Димитровград, където над 20 години работи в сферата на фармацията. Семейна, майка на три дъщери.

Член е на Националното ръководство на „Демократи за силна България“. Народен представител в 45-то и 46-то Народно събрание. Три мандата – от 2011 г. до 2021 г., е общински съветник в Димитровград, където е създател на общинския фонд „Ин витро“. Областен управител на Област Хасково в периода януари – август 2022 г.

– Госпожо Панева, отново сте кандидатът за народен представител на „Демократична България“ в 29 МИР – Хасково, но на трета позиция в листата при обединението с „Продължаваме промяната“. Как приемате третото място в листата?

– Като възможност Обединението да увеличи изборния си резултат. Още при регистриране на листата ми зададоха подобен въпрос и заявих, че за мен не е самоцел или средство за лично себеутвърждаване на всяка цена да бъда депутат. И сега стоя зад тези си думи и работя за общата кауза, защото вярвам, че има как. Има как всички в област Хасково, всички в България, да живеем по-добре! Никой не може да е истински щастлив в общество от нещастни хора…  А какво е нужно, за да бъде човек щастлив? Според мен, едно от задължителните условия е… сигурност. И в човешки и във финансов, в икономически, и социален план. Това е и един от мотивите ми въобще да участвам в политиката – възможността да помагам. Както пее Емил Димитров в онази знакова песен, която всички знаем и помним: „Ако си дал от себе си – не си живял напразно“…  Е, аз не искам да живея напразно! Вярвам, че заедно, обединени, можем да спечелим доверието на хората, които изповядват ценностите на свободата и демокрацията и искат да живеят в нормална, уредена европейска държава, със сигурност в утрешния ден.

– Традиционен в предизборните кампании е въпросът за приоритетите Ви?

– Приоритетите на коалицията „Продължаваме промяната- Демократична България“ са подробно разписани в програмата ни, с която всеки може да се запознае. Краткият отговор на въпроса Ви е – продължавам да отстоявам това, което е било мой приоритет през всички години от 2009 г. до момента, в които съм част от политиката: подкрепа за уязвимите групи, за младите семейства, за достъпно здравеопазване и в малките населени места, за грижа и профилактика на детското здраве и децата, включително тези с тежки и редки заболявания, за подкрепа на българските производители, малкия и среден бизнес, за опазване на природата и чист въздух. Не подценявам образованието, културата, духовното развитие и спорта. Защото спортът е здраве, възпитание, дисциплина и мотивация, а без образование, култура и духовно развитие няма да има смислено бъдеще.

– Бяхте три мандата общински съветник в Димитровград, два пъти за кратко- народен представител и за половин година – областен управител на Хасково. Предполага се, че добре познавате спецификата на региона и проблемите?

– Да, разбира се. Няма да изброявам в подробности какво съм свършила, като общински съветник, народен представител и областен управител. Но и в трите позиции съм била себе си, работила съм отговорно, ангажирано и активно. Може би помните, че като областен управител организирах поредица срещи в общините от областта с местната власт и избраните от 29 МИР – Хасково народни представители от различните политически формации. За да търсим заедно най-ефективните решения. Защото проблемите на хората в едно или друго населено място нямат партиен цвят. Те са общи за хората там и трябва да се търси най-доброто и смислено решение, а това е възможно, когато има диалог. Иначе казано: когато има желание – има как! За мен Ние е повече от Аз. Не съм от политиците, които говорят с предизборни лозунги и обичат да се хвалят. Но мисля съм се доказала, като човек на дадената дума и когато поема ангажимент, ще направя и невъзможното, за да го изпълня.

– Какви ангажименти конкретно за Димитровград ще поемете?

– Продължавам да отстоявам каузата за чист въздух, защото смятам, че това е изключително важно за живота и здравето на хората и децата ни. Разбира се, че ми е важно градът, в който е домът ми, в който растат трите ми дъщери, да се развива и да е добро място за живеене. А това означава не просто градинки, паркове, улици и сгради, но и … възможности. Възможност младите да имат развитие и да сбъдват мечтите си, за да останат тук. Възможност хората в активна възраст да получават достойни доходи, а децата – качествено образование и здравеопазване. Младежите – бъдеще, хората от третата възраст, строителите на този град – спокойствие, малкият и среден бизнес – работа  и свобода. Трябва не само да слушаме хората, но и да ги чуваме. Бих подкрепила всяка една инициатива, включително и на местната власт, която е добра за Димитровград и ще помогне област Хасково да излезе от дъното на класациите за нивото на възнагражденията, доходите на населението и икономическото развитие.

– Споменахте за трите си деца. Как успявате да съвместите политическите ангажименти с грижата за тях и работата си в бизнеса?

– Е, аз съм живото доказателство, че има как! Към момичетата добавяме куче и две котки (смее се). Да, сложно е, но не е невъзможно. С добра организация и помощта на семейството и близките, за което им благодаря. Когато човек има желание – намира и начин.

– И на финала – защо хората от 29 МИР – Хасково да Ви се доверят и да гласуват за Вас с преференция 103?

– Защото съм доказала, че съм отговорна, последователна, диалогична и ангажирана с каузи. Че мога да отстоявам позиции. Защото доверието задължава! Напълно осъзнавам, че на хората вече им писна от политика, политици и избори след избори. За стабилизиране на страната трябва да преодолеем политическата криза, да излезем от изборната спирала, в която се въртим и тъпчем на едно място и да я превърнем в път! А това означава – излъчване на управление. Време е да кажем край на застоя! Време е да си помогнем сами! С подкрепата на всеки един от вас, с широкото обединение на партии и граждански движения, можем да го постигнем! Нали всички искаме да живеем по-добре, в една уредена, нормална, сигурна европейска страна, в която свобода и демокрация не са просто думи от предизборни лозунги. Има как нашият избор на 2 април да направи България сигурен, подреден и щастлив дом за своите граждани! Има как нашият избор на 2 април да свърже свободолюбивите, способните, предприемчивите и устремените българи. А най-здравата спойка между тях да бъдат смелостта и вярата. Смелостта, с която обединени ще застанем срещу беззаконието, разрухата, бездуховността и несигурността! Вярвам, че има как! Ако и вие вярвате – изберете на 2 април № 12 в бюлетината! 12 са апостолите, 12 са месеците в годината и вярвам, че № 12 ще е щастлив за България! Ако отбележите и преференция 103 – в аванс благодаря за доверието!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук