Като поръчкова определя акцията арестуваният в Харманли журналист

Искат да ми затворят устата, твърди Иван Атанасов

контакти

Журналистът Иван Атанасов, създател на електронното издание sakarnews.info, е бил арестуван за 24 часа в Харманли преди ден, заради притежание на предмети, определени като културно-исторически ценности. Информация по случая се появи в БНТ, където е уточнено, че двама души са задържани.

Това е поводът, но причината е друга – искат да ми затворят устата, заяви, потърсен, Атанасов. Той обясни още, че времето на задържането му съвпада с пристигнал до него сигнал за купуване на гласове в района.

Колегата коментира, че е писал критични материали срещу репресивния апарат, както се изрази, също срещу политически лица и формации. Посочва още, че има дело срещу ДАНС, решението по което трябвало да излезе в началото на месеца, но го отложили, защото трябвало да се съберат още документи. Делото, по думите му, е свързано с пране на пари и мерки, които е трябвало да бъдат взети. Интересно е, подчертава той, че точно по време на отлагането дойдоха да ме проверяват.

За другия задържан споделя, доколкото е разбрал, че е мъж от Харманли, който познавал бегло и не го е виждал или срещал от години.

Журналистът разказа, че обиск е правен в редакцията на изданието, както и в дома му, след което е задържан. Изневиделица ми дойде. Точно по това време трябваше да отивам, защото имах сигнал за купуване и продаване на гласове в Харманли, подчертава той.

В публикации се обяснява, че сигналът до полицията е анонимен, но Атанасов посочва, че вероятно не е, така му казали. Претърсването станало без заповед, поради неотложност.

Вероятно неотложността е, че бързо ще ги махна. Намериха монети с тъмен и светъл цвят, сечени отпреди 1860 г., пръстени, сечива, включително законно притежавани металостърсачи… Има от различни периоди. От няколко дена са при мен и бяха приготвени за предаване в музея, както си му е реда. Част от тях може да изглеждат ценности, но за мен са обикновени предмети. Със сигурност ще се посочат нарушения, за които много ще спорим, кое е законно и кое не. За мен най-важното е, че идват в редакцията, където работят други колеги. В същото време, докато ме задържат, тече купуване и продаване на гласове, казва журналистът и пояснява, че още не му е повдигнато обвинение. Същевременно, обяснява, че пръстен и грънци, появили се на снимки, изглеждат като фалшиви.

Атанасов изразява сериозни съмнения, че акцията срещу него е поръчкова. В критичните ми публикации няма клевети, например, и вероятно са търсели как да ме уязвят, смята той.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук