КАТО ЖЪЛТИЦА Е ВСЯКА КАПКА ДЪЖД ПО ГЕРГЬОВДЕН

Всяка капка дъжд по Гергьовден носи жълтица, казва народът. Според поверието, ако на празника вали дъжд, годината ще е плодородна. Такава ще е, съдейки по валежите, в предните дни, очаквани на места и на 6 май.

Вярва се, че утринната роса на Гергьовден е блага, носи здраве и има особена целебна сила. По традиция, хората отиват на поляна или ливада, където се търкат в нея. Някои я събират и си я носят вкъщи. Други правят обредно къпане в реки и извори.

На Гергьовден се чества Свети Георги Победоносец, Денят на храбростта и Българската армия, както и празник на овчаря. В народния календар това е един от най-големите празници през годината и най-големия пролетен. С него започва лятната половина на стопанската година, което определя и изключително богатата му обредност.

Празник на 6 май имат Георги, Гергана, Галя, Ганчо, Генчо, Ганка, Гинка, Генчо, Гиньо, Гюро, Гюрга и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук