Катастрофа в Сирия, но малко страни помагат, алармира журналист

контакти

Ситуацията в Сирия е доста тревожна, да не кажа катастрофална. В сайт имаше изречение, че опустошителното земетресение в Турция даде щети и в Сирия. Това е много некоректно, защото в Сирия няма щети, Сирия е под руини, коментира пред bgonair.bg журналистката Оля Ал-Ахмед.

Тя продължи, че положението там е изключително критично поради няколко аспекта, като открои, че страната е в 10-годишна война и там хората са имали нужда от хуманитарна помощ и преди природната катастрофа, която стана след земетресенията. Достъпът до отделните места се затруднява, защото една част се контролират от бунтовниците, друга – от правителството.

На Сирия много малко страни помагат. 70 страни помагат на Турция, 23 екипа са пратени там, но в Сирия не могат да бъдат пратени. Апелът ми е да се помогне по някакъв начин с техника, медикаменти, парамедици… Икономическото ембарго изключително пречи на достъпа. Не би трябвало хуманитарната помощ да бъде възпирана от санкциите, казва журналистката.

Тя даде пример от нейни източници, че стотици хора в Европейския съюз са искали да дарят средства на Сирия чрез системата PayPal, но в момента, в който написали в ордера, че е за Сирия, системата блокирала. Разговаряла с Българския червен кръст и оттам я уверили, че парите по сметката, която е дадена на страницата им, се събират общо и отиват в Женева и се разпределят от Червения кръст и Червения полумесец за Турция и Сирия. Според нея обаче трудно може да се гарантира, че ще бъдат разпределени справедливо и дали тези средства ще стигнат до Сирия.

Летищата в Латакия, в Халеп (Алепо) и Дамаск работят, но чух в медии, че не е така. Щом кацнаха самолети от Ирак, Афганистан, Обединените арабски емирства, от Либия…, значи летищата работят.  Обединените арабски емирства, Малайзия помогнаха, дори правителството на талибаните. Израел също помогна. Това е исторически пробив за загърбване на политиката. Така е и с Армения, която помогна на Турция. Защо Европа да не помогне на Сирия? Башар Асад и правителството не искали да вземат помощ от ЕС? Това не е вярно, коментира Оля Ал-Ахмед.

В края на разговора, който може да проследите във видеото отдолу, тя сподели, че вчера й се обадил българин от Варна, който с частна линейка и парамедик се отправили за Сирия. Линейката напълнили с помощи от БЧК. Тръгнали към Идлиб, с надежда, че ще успеят да минат сирийската граница…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук