Каталуния обяви независимост. Испания отне автономията й

Каталунският парламент гласува отцепване на областта от Испания. С мнозинство той одобри резолюцията за провъзгласяване на независимост, предават информационните агенции.

При създалата се ситуация испанският премиер призова хората към спокойствие, обещавайки да възстанови законността в Каталуния, която иска да се обособи като отделна република. Той поиска и Сенатът да му даде правомощия да управлява немирната област, за да се справи с кризата.

Сред предвижданите мерки са отстраняването на регионалния управник Карелес Пучдемон и други ръководни кадри. По всяка вероятност, испанските власти ще обявят за незаконно гласуването в каталунския парламент. Стъпка в тази посока бе предприета своевременно от Сената, който отне автономията на Каталуния.

Последното  означава, че искащата да се отцепи област минава на пряко управление към централната власт, а правомощията на регионалните власти се отнемат. В следващите 6 месеца трябва да бъдат проведени избори, които да излъчат ново правителство на Каталуния.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук