Каталог и филм представят богатия фонд на галерия „Петко Чурчулиев“, събиран 60 години

Юбилеен каталог и филм по случай 60-годишнината си представи Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ – Димитровград.

Те са създадени по спечелен от димитровградската галерия през 2021 г. проект по програма „Визуални изкуства 21“ към Национален фонд „Култура“.

В луксозния каталог е поместен най-цялостно богатият фонд, събиран през последните шест десетилетия. Като допълнение към него е кратък филм, проследяващ историята на галерията от нейното създаване до днес, разговори с предишните уредници, художници, общественици, граждани с отношение към изкуството.

Работата по този проект бе вълнуваща и предизвикателна. Запознах се подробно с фонда за кратък период, което при други обстоятелства можеше да отнеме години. За мен, като нов уредник на галерията, бе много добър опит, коментира Емилия Стоева, преди представянето на каталога и прожектирането на филма в зала №1 на галерията.

Когато разглеждах каталога, ми беше много приятно да видя един друг поглед върху нашия фонд. Това сподели Антоанета Станчева, директор на Исторически музей – Димитровград, под чиято шапка е  Художествена галерия „Петко Чурчулиев“.  Станчева също бе уредник на галерията преди няколко години.

Дизайнер на каталога е Люба Томова – талантлив плакатист и художник. Миналата година Томова имаше самостоятелна изложба в Димитровград. Съвсем наскоро, пък, получи голямата награда и пластика „Златен плакат“ на юбилейното издание на Международното триенале на сценичния плакат 2022, в столицата.

Фотограф и автор на филма за 60-годишнината на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ е кинорежисьорът Славян Костов. Той често участва и в други проекти на галерията и музея в Димитровград.

Сред официалните гости на събитието бяха още доц. д-р. Ненко Атанасов –  представител на катедра „Плакат и визуална комуникация“ към Националната художествена академия, бившият уредник на галерията Надежда Стойнева, представители на институции и ценители на изкуството.

Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ съхранява произведения на знакови художници от 60-те години на XX век до наши дни, богата колекция от театрални плакати от първите биеналета на театралния плакат, проведени именно в Димитровград /1980-1990/. Тук се съхраняват някои от първите произведения на концептуално изкуство в България като «Сандъче-картотека`88» от Недко Солаков

Предстои изпращане на каталога към всички галерии и училища по изкуствата в страната, както и към ценители, колекционери и изкуствоведи. Споделяме и филма:Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук