КАРИКАТУРИСТЪТ НИКОЛАЙ АРНАУДОВ: В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е КАРИКАТУРА

Когато бях в Германия, редактори на централни вестници ме попитаха: Защо вие българите сте толкова добри? Отговорих им: Защото у нас всичко е карикатура. Те не разбират, но е така. В България няма тема, която да не можеш да окарикатуриш. Ако почнем с политиците, които създадоха цялата тази бъркотия. Виждате на какъв хал сме. Няма значение дали е син, червен, пембян. Между другото, познавам ги повечето от тях. Направо съм възмутен, коментира за izvestnik.info световноизвестният карикатурист Николай Арнаудов.

Arnaudov-Ganchev-DgrТой бе в Димитровград заедно с поета Борислав Ганчев, известен като Борко Бърборко, който представи свои книги. Това стана в ОУ „Пенчо Славейков“, където Градска библиотека „Пеньо Пенев“ беше организирала проява за децата. Срещата откри директорът на школото Снежана Ангелова, повече за творците разказа Светла Билярска, ръководител на детския отдел на библиотеката. Събитието бе посветено на Световния ден на книгата и авторското право.

Арнаудов обясни на децата какво представлява карикатурата. Разказа им, че има различни видове, като голяма част от тях често се използват срещу политиците. Ганчев, пък, прочете свои стихове на децата и представи част от книгите си.

От карикатуристите останахме не повече от 10 души. Повечето от колегите са в София. Аз съм в Пловдив, защото искам да ми е по-спокойно. Голяма част от тях са към вестници, които им казват какво трябва да се рисува. Аз не обичам да ми налагат, каза още карикатуристът.

Николай Арнаудов сподели, че познава всички карикатуристи по света, с повечето поддържа и постоянна връзка. Той има публикации в Германия, САЩ, Англия, Словакия, Полша, Македония…, публикува редовно в българския централен печат. Носител е на много международни награди. В момента работи за български вестник в САЩ.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук