КАРАТИСТЪТ БОРИС НОНДОВ: БЕЗ ДИСЦИПЛИНА НЯМА УСПЕХИ

За да си добър, независимо в каква сфера, трябва дисциплина. Това с пълна сила важи за спорта и в частност за каратето. Тогава се получават нещата, коментира младият състезател на спортен клуб „Шинкиокушин“ – Димитровград Борис Нондов.

Той е на 15 години, деветокласник в ПМГ „Иван Вазов“, в чийто физкултурен салон от години се провеждат тренировките на клуба. Първи стъпки в каратето прави още на 4 години, когато неговият баща и треньор в клуба Иван Нондов го завежда в залата и оттогава почти всеки ден е там.

Когато бях на 8 години, започна да ми омръзва и исках да сменя каратето с акробатика. Отказах се още преди да почна и продължих заниманията с киокушин. Тренирах година с нежелание, но после започна много да ми харесва. Дойдоха и победи от състезания и получих стимул, споделя младежът.

Последната изява на Борис бе преди дни на европейско първенство за кадети, проведено в Полша – дебют за него. В град Тарновские гори каратистът постига победа в първата среща, но във втората загуби по точки. Въпреки ранното отпадане от първенството, димитровградчанинът се е амбицирал да стигне по-напред на следващото първенство за кадети на Стария континент, което ще се проведе след година, вероятно в България. Иначе състезанията започват от следващата пролет, като началото е с национално първенство.

kiokushinНа първо състезание димитровградчанинът се явява, когато е на 9 години. По подобие на Европейското първенство, Борис печели първата среща и пада във втората. Следват обаче успехите. На 12 години става първенец в Пазарджик на републиканско първенство. На следващото републиканско, тази година в Димитровград, също взема златен медал…

Сред младите хора каратето не е предпочитан спорт. Повече тренират деца, под 10 години. Скоро започва да им омръзва и мнозина се отказват. По-лесно им е да стоят пред компютрите, отколкото да полагат усилия в залата. Причини за това са малкото успехи. Надявам се скоро да имаме повече такива и да станем за пример, както е при Григор Димитров. Покрай него много деца хващат ракетите и се насочват към тениса, коментира Борис Нондов.

Каратистът е носител на зелен колан с черта – трето кю. Следващият по степен е кафяв – второ кю. Такъв той ще има възможност да постигне през лятото, на лагер. Според него, заниманията с бойни изкуства идват отвътре, но и треньорите трябва да правят повече за популяризацията. Те трябва, освен това, да нахъсват и стимулират повече състезателите.

Тренировките тежат в началото. После стават ежедневие и свикваш. Призивът ми към младите, като мен, е да бъдат по-активни. Спортът не пречи на учението. Има си време за уроци, има си време и за тренировки. Дисциплината в залата учи и на дисциплина в училище, казва още младият каратист.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук