Капан за комари

За да си направите капан за комари, ще са ви необходими 1.5-литрова пластмасова бутилка без тапа, 1 чаша топла вода, 2 супени лъжици захар, 1 чаена лъжица мая, парче тъмен плат, вестник или фолио.

Отрежете горната част на бутилката, така, че да е равна на една трета от дължината на цялата бутилка.

Напълнете дъното на бутилката с чаша вода, която не е по-топла от 30 градуса. Добавете захарта и разбъркайте добре. След това изсипете маята и разбъркайте отново.

Поставете изрязания конус от бутилката с гърлото нагоре. Ако частите не се вместят плътно, желателно е да ги закрепите с тиксо или лепило в зоната на снадката. Така въглеродният диоксид ще се освобождава само през гърлото на бутилката и насекомите няма да се натрупват отвън.

Сега трябва да опаковате бутилката с кърпа или вестник и да го затегнете по ръбовете.

Поставете готовите капани в тъмните ъгли на помещението, където няма течения. Може да се използват и на открито, но ефектът ще бъде по-слаб.

Комарите охотно налитат на миризмата на ферментирало, освен това са привлечени и от липсата на светлина вътре. Когато се опитат да се измъкнат от капана, те се придвижват нагоре, но поради тесните дупки и лепкавите стени, рано или късно попадат във водата, където умират.

Капанът е предназначен за женски комари, именно които смучат кръв. Насекомите търсят жертвите си по излъчваната от тялото топлина и издишания въглероден диоксид.

Основните компоненти на капана са – мая, топла вода и захар. В процеса на алкохолна ферментация те произвеждат достатъчно въглероден въглероден диоксид, който също привлича насекомите. Капанът работи докато се извършва ферментация – от 5 до 7 дни, в зависимост от температурата на помещението (на хладно трае по-дълго).

Устройството може да бъде адаптирано за други насекоми – мухи, оси, стършели… Специално за осите вече сме писали – вижте на следния ЛИНК.

Източник: zajenata.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук