Канят полския посланик да снима птици в защитена местност „Злато поле“

Изложбата си „Птиците на България през очите на един поляк“ откри снощи в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград посланикът на Полша в България Н. Пр. д-р Мачей Шимански. Той бе подготвил презентация и импровизирана работилница, в която обясни тънкостите при снимането на птици. Посланикът е любител на птиците, техен наблюдател от 35 години и фотограф от 15.

Предложих на Негово Превъзходителство, ако прецени, да посети защитена местност „Злато поле“. Това е едно уникално място, в което гнездят редки видове птици. Там има възможност за изграждането на специални укрития, от които да се снима, сподели кметът Иво Димов при откриването на изложбата. Посланикът благодари за поканата и допълни, че тя може да бъде допълнена с министерско присъствие.

Изложбата и автора представи секретарят на Община Димитровград Венета Колева. След това той разказа как е започнал да изучава и заснема птици, а в последващата презентация обясни основните правила и показа базови неща от оборудването си.

Мачей Шимански има дългогодишен опит и знания, натрупани както по време на наблюденията и фотографирането, така и благодарение на обществената си дейност в полза на птиците. Бил е зам.-председател на Варшавската орнитологическа секция на Полското зоологическо дружество, представял е репортажи на терен в рамките на телевизионната програма „Animals”  на полската държавна телевизия. Автор на редица образователни изложби, негови фотографии са публикувани в природонаучни списания, атласи и определители за птици. Участва в акции в полза на бързолетите, негови любими фотографски обекти.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук