Канят на среща с писател, драматург и дипломат

контакти

Творческа среща с проф. Кирил Топалов организират съвместно Общинско „Детски и младежки център“ – Димитровград и Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Тя ще се състои в зала „Снежана Янева“ в библиотеката днес, 19 март, от 17:30 часа. Авторът и неговото творчество ще бъде представено от литератора Катя Костадинова.

Проф. Кирил Топалов е български писател, драматург, литературен историк, преводач, дипломат. Роден е на 21 май 1943 г. в София. Завършил е българска филология в Софийския университет. Специалист-филолог в Института по български език при БАН, аспирант по българска възрожденска литература и асистент на акад. Петър Динеков. Автор на докторат „Проблеми на поетиката на възрожденската поезия“. Специализирал е във Варшавския, Атинския и Солунския университети.

Редактор в издателство „Български писател“ (1977 – 1989). Заместник-председател на Съюза на филолозите-българисти (1989 – 1994). Преподавал е български език и цивилизация в университета в Екс-ан-Прованс, Франция, както и българска литература в 5 висши учебни заведения в страната.

Директор на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София (1997 – 1998).

Посланик на България в Гърция (1998 – 2002). Професор по българска възрожденска литература в СУ „Св. Климент Охридски“ от 2002 г.

Председателства и членува в множество научни, писателски и обществени организации в страната и в чужбина. Автор е на многобройни научни изследвания – статии, студии и книги върху историята на българската литература, на театрални и телевизионни пиеси, на книги с разкази за деца и др. Три от неговите най-известни романи са филмирани – „Бягай… Обичам те“, „Бъди благословена“ и „Не се сърди, Човече“. Носител на редица международни и национални отличия и награди, сред които и Орден „Кирил и Методий“, първа степен, за заслуги в областта на литературата и културата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук