КАНЯТ НА КУКЕРЛАНДИЯ В ЯМБОЛ

контакти

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ ще се проведе на 7 и 8 март. Той е с конкурсен характер и се организира от общините Ямбол и Тунджа. Покана за присъединяване отправи Динка Ангелова – етнолог в ямболския Регионален исторически музей. В Историческия музей на Димитровград вчера тя откри изложбата „Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия”.

kukerski-2В изложбата могат да се разгледат оригинални кукерски маски и костюми от Ямболския регион, както и възстановка на част от обредните действия – заораване и кукерско хоро. Архивни снимки от първите десетилетия на ХХ век запознават посетителя със старинни образци на кукерски маски и костюми, както и с основните персонажи в кукерската дружина.

Традиционните кукерски игри са емблематични за Ямболския край. На „Кукерландия“ ще участват групи от страната и специално поканени гости от чужбина. Вижте повече тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук