Каньонът Шейтан дере – живописен, красив и опасен

Предлагаме ви разходка до община Стамболово, за да ви разкажем за уникалния каньон, известен като „Шейтан дере“. Текстът е от рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Рубриката бе отличена в категорията „Социална отговорност“ на Конкурса за добри практики в администрацията – 2020 г. на Института по публична администрация (ИПА).

На около 2 километра от село Рабово, община Стамболово, на границата между област Хасково и област Кърджали, хилядолетия наред река Арда бавно и спокойно издълбава близо един километров каньон, който днес е едно от най-живописните и красиви кътчета по географските ни ширини. Удивителният пролом, наречен „Дяволска река” или „Шейтан дере”, оформил се под стената на язовир Студен кладенец, е съставен от призматично напукан латитов поток.

Според геолозите, природният феномен се дължи на вулканичния произход на почвата и е резултат от застинала тук лава. Преди милиони години в тази част от коритото на реката, в резултат на активна вулканична дейност, се образуват кратери, които по-късно са частично разрушени от водата. В района се формират големи минерални жили с кварцови и халцедонови включения. Преди неукротимите води на Арда да се влеят в язовир Студен кладенец, бързата вода разнася отломки от тях, като в резултат на въртеливото движение при среща със скалите ги стърже и постепенно започва да разяжда.

Оформилите се вдлъбнатини, които с течение на времето придобиват по-масивен характер, стават причина за големи дупки в скалите, които геолозите наричат „абразивни кладенци”. Тяхната големина е различна, като варира от съвсем малки с диаметър 20 см. и дълбочина 10 см., до огромни с диаметър до 8 метра и дълбочина до 30 метра. По този начин изключителните кладенци се превръщат в благоприятно място за укритие на много риби и земноводни. Освен обитателите на водите, тук се наблюдават и някои защитени видове птици, каквито са лешоядите, кръжащи край скалите на надвисналата над язовира крепост Асара.

Името си „Дяволска река“ каньонът получава не само заради прекрасния ландшафт, но и заради легендите, които се носят за него. Според местната легенда големите дупки в каньона са направени от „шейтана“ (турското название на дявола) и който паднел в тях, не излизал никога от там – нито жив, нито мъртъв. Тайнствена сила го повличала към неземен свят, откъдето връщане нямало. Преданията разказват още, че само дяволът можел да създаде подобно страшно, опасно, но и много подмамващо с красотата си място. Народната памет е запазила и спомен за това как само истински смелите можели да прескочат водите на Арда, без да паднат в опасните води и да бъдат завлечени в подземния свят. Тези легенди придават на Дяволския каньон допълнителна магия, която всеки може да усети, когато посети мястото.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук