Кандидат-студентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото

Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки, напомнят от офиса на Национална агенция за приходите /НАП/ в Хасково. Същото важи и за зрелостниците, които наесен ще бъдат студенти редовно обучение. През лятото – от завършване на средното до започване на висшето си образование те също трябва да внасят здравните си осигуровки за своя сметка. Причината е, че през този период не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет. Най-напред зрелостниците трябва да подадат декларация образец 7 – за възникване на задължение за плащане на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване.

В рубриката „Здравно осигуряване” на интернет страницата на НАП е поместена информация за това как се попълва и подава декларацията, както и неин образец, който може да бъде изтеглен. Подаването на декларация образец 7 може да стане в офиса на НАП,  по пощата с обратна разписка или по електронен път чрез персонален идентификационен код (ПИК), който се получава безплатно от приходната агенция.

От офиса НАП в Хасково обръщат внимание на зрелостниците, че при неплащане на вноските за здраве – повече от 3 пъти за последните 3 години, те могат да се окажат с прекъснати здравни права и да нямат достъп до безплатни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. Проверка за здравния си статус всеки може да направи на място в салона за обслужване в офиса в Хасково или чрез електронната услуга на НАП – „Здравноосигурителен статус“ на електронната страница: www.nap.bg.

Размерът на здравната вноска през 2019 г. е 22,40 лв. и се плаща до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнася осигуровката. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук