Камък от връх Вола в подножието на паметника на Христо Ботев в Хасково

Пръст от Козлодуйския бряг бе получена преди три години

контакти

С тържествен ритуал Хасково почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, съобщават от Общината.

Оттам информират, че за първи път днес в подножието на паметника на Христо Ботев в Хасково беше положен камък от връх Вола. Той е от лобното място на Ботев и е дарен на кмета на община Хасково Станислав Дечев от о.з. инж. Георги Герасимов Димитров от Вършец, служил на летище Узунджово от 1979 до 1983 година. По повод 147 години от гибелта на Ботев, инж. Димитров изпрати, чрез д-р Теодосий Андровски, камък от най-трагичния български връх – лобното място на поета-революционер.

Преди 3 години, отново със съдействието на д-р Андровски, Хасково получи пръст от Козлодуйския бряг. Реликвите, символизиращи началото на пътя към безсмъртието и края на земния път на поета, са предадени на директора на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев. И всяка година на 2 юни ще бъдат част от тържествения ритуал, в памет на Ботев и българските национални герои.

2 юни е един от дните с най-висок заряд в българския исторически календар. За това вероятно допринасят тези 2 минути, когато точно в 12, оставаме безмълвни под воя на сирените, застиваме пред мъжеството на героите и свеждаме глави пред паметта жертвите! И всеки от нас си дава сметка  за смисъла, за смъртта, за свободата!“, каза в словото си кметът на Хасково Станислав Дечев. Той припомни, че нашите национални герои са тръгвали с клетва пред Бога по пътя на свободата и призова ние, свободните българи, от днес нататък, всяка година на 2 юни да преподновяваме нашата клетва пред България – да бъдем достойни, да бъдем горди, да бъдем българи!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук